Degradatie naar Keuken Kampioen Divisie een feit voor NAC na nederlaag in Friesland [ANALYSE]

12 mei 2019 om 16:32
nl
De fans van NAC kunnen zich opmaken voor reisjes op vrijdagavond naar Volendam, Dordrecht en Helmond. Door de nederlaag in Heerenveen is degradatie een feit en speelt de Bredase club volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Het seizoen van de Bredanaars tot nu toe in cijfers: NAC is de ploeg met de minste overwinningen en ook de meeste nederlagen. Het is de ploeg die de minste doelpunten wist te maken en op Fortuna Sittard na kreeg het elftal de meeste doelpunten tegen. Maar het is meer dan dat, het hele seizoen rommelde het in Breda.

Het begon sportief al moeizaam in de voorbereiding, in vier oefenwedstrijden met andere eerste elftallen werd er vier keer verloren. Alleen tegen amateurclubs Madese Boys en Victoria '03 en het opleidingsteam Manchester City werd gewonnen.

Kwalitatief minder dan promovendi
Toch waren de verwachtingen niet per se heel negatief. "De verwachting voorafgaand aan dit seizoen was dat het voor NAC heel moeilijk zou worden om te degraderen. NAC zou toch wel zeker boven promovendi als De Graafschap, Fortuna Sittard en FC Emmen blijven? Na 32 speelrondes kan er geconcludeerd worden dat NAC juist kwalitatief minder is dan bovengenoemde clubs", zegt NAC-watcher Job Willemse.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

'De club deed in de zomer een aantal aankopen als Gervane Kastaneer en Anouar Kali. Spelers met een krasje, maar wel spelers die NAC kwalitatief vooruit zouden helpen. Al bleek dat op het veld en tijdens de wedstrijden niet het geval te zijn."

Dat het nog niet lekker liep bleek echter ook in de eerste officiële wedstrijd, AZ stuurde NAC met een 5-0 nederlaag naar huis. Een zege op De Graafschap in de tweede speelronde verbloemde een hoop, maar na die overwinning verloor NAC in zeven opeenvolgende wedstrijden . Tot december werden er slechts vijf punten gepakt. In de laatste drie wedstrijden voor de winterstop pakte NAC wel ineens punten, zeven in totaal. Er was weer wat hoop.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

'Te weinig kwaliteit'
Met enkele gerichte versterkingen in de winterstop moest NAC zich kunnen handhaven. "Onder andere Sullay Kaikai, Khalid Karami en Ramon Pascal Lundqvist kwamen naar Breda. Maar achteraf gezien kan toch geconcludeerd worden dat de selectie van NAC te weinig kwaliteit herbergt en op basis van het spel en de doelcijfers de terechte degradant is", aldus Willemse. NAC wist dit seizoen zelfs niet één keer twee wedstrijden op rij te winnen.

Op basis van het spel, de behaalde punten en de doelcijfers is NAC de terechte degradant

Tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

Leegloop
Terwijl het op het veld moeizaam gaat, is er achter de schermen nog veel meer aan de hand. In september werd Hans Smulders op non-actief gezet, Justin Goetzee trok vervolgens in januari de deur achter zich dicht in het Rat Verlegh Stadion. En dus zat NAC zonder algemeen- en technisch directeur. Niet veel later maakte Pierre van Hooijdonk bekend te stoppen als adviseur van NAC, terwijl manager jeugdopleiding Tim Gilissen per 1 april de overstap maakte naar Heracles Almelo.

De onrust had geen positief effect op de prestaties op het veld. Na de winterstop pakte NAC in negen wedstrijden twee punten, Van der Gaag hield vervolgens de eer aan zichzelf en stapte op. "Onder diens opvolger Ruud Brood is het ook niet beter gegaan. Uit de eerste twee wedstrijden onder Brood behaalde NAC nog vier punten, maar verder werd er niet meer gewonnen, waardoor NAC volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie te bewonderen is."

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Zondagmiddag viel het doek definitief voor NAC. Woensdagavond volgt nog een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle, voorlopig de laatste eredivisiewedstrijd in Breda. Na twee seizoenen op het hoogste niveau is de Bredase ploeg vanaf volgend seizoen weer actief op het tweede niveau, de Keuken Kampioen Divisie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!