ASML krijgt intellectuele eigendommen van concurrent na diefstal bedrijfsgeheimen

4 mei 2019 om 13:57
nl
Chipmachinemaker ASML uit Veldhoven wordt eigenaar van bijna alle intellectuele eigendommen van het bedrijf XTAL. Dit bedrijf stal eerder bedrijfsgeheimen van ASML. Een rechter in Californië heeft nu bepaald dat ASML de intellectuele eigendomsrechten krijgt van XTAL.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Ook moet XTAL, een in 2014 opgerichte concurrent van ASML, een schadevergoeding van ruim 750 miljoen euro betalen aan ASML, zo laat het bedrijf uit Veldhoven weten. De schadevergoeding kan echter niet geïnd worden omdat XTAL zo goed als failliet is.

De zaak draait om medewerkers van ASML in de Verenigde Staten die bedrijfsgeheimen stalen om die vervolgens te gebruiken bij het in 2014 opgerichte bedrijf XTAL. Het Financieele Dagblad bracht de zaak vorige maand naar buiten. De krant sprak van vermeende spionagepraktijken door Chinezen. ASML ontkent dat en liet in een verklaring weten te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Van een nationale samenzwering is volgens ASML geen sprake.

Tevreden over vonnis
Door de uitspraak van de rechter is het XTAL niet meer toegestaan softwareproducten te ontwikkelen die gebaseerd zijn op oorspronkelijke ideeën van ASML. Ook mag de Veldhovense chipmachinefabrikant klanten van XTAL informeren over het vonnis. Het gaat dan om klanten die XTAL eerder wist af te pakken van ASML.

ASML geeft aan dat het tevreden te is over het vonnis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.