Dodenherdenking Vught verstoord, rest herdenkingen goed verlopen in Brabant - Omroep Brabant

Dodenherdenking Vught verstoord, rest herdenkingen goed verlopen in Brabant

4 mei 2019 om 21:33
nl
De dodenherdenking in Brabant is in het algemeen rustig en respectvol verlopen. Omroep Brabant kreeg na een oproep slechts zeven meldingen binnen van bewuste of onbewuste verstoringen. In Vught ging het helaas wel mis. Daar klonk om acht uur hard gejoel vanuit de gevangenis.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

“Precies op het moment van de twee minuten stilte hoorde ik ineens aan de achterkant van de fusilladeplaats geschreeuw”, vertelt Stefan uit Vught. "Ik kon het eerst niet goed verstaan, maar later hoorde ik er toch echt Allahoe akbar in.”

Volgens hem was het geschreeuw niet zó hard dat de herdenking echt overschreeuwd werd, maar bleek na afloop dat veel mensen wel iets gehoord hadden. “Het duurde echt wel heel lang, maar ik kan me ook goed voorstellen dat niet iedereen er Allahoe akbar in verstond. Voor mij was het echt wel duidelijk dat ze dit riepen.”

Gejoel
CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg was aanwezig in Vught toen de herdenking werd verstoord. “Het was een hard gejoel van allerlei mensen door elkaar. Het duurde de hele twee minuten lang. Het was bizar, zo hard.”

Het Kamerlid heeft bevestigd gekregen dat het geluid afkomstig was uit de PI Vught, die in de buurt van de herdenkingsplek ligt. Dat verbaast Van Toorenburg. De CDA'er weet uit ervaring dat er strikte regels zijn in gevangenissen rond de herdenking. Ze is ooit locatiemanager van jeugdinrichting De Leij in Vught geweest.

Het Kamerlid wil opheldering over de verstoring. "Ik heb schriftelijke vragen gesteld aan de minister over hoe dit heeft kunnen gebeuren en of er maatregelen getroffen gaan worden."

Doelgericht
Ook burgemeester Roderick van de Mortel van Vught is niet blij met de verstoring van de herdenking. “Het lijkt op een doelbewuste actie. Als het vanuit de gevangenis kwam, ga ik hier zeker met de directeur van de PI over in gesprek”, zegt hij in het BD.

Wachten op privacy instellingen...

Vuurwerkknallen
Ook op andere plekken werden herdenkingen verstoord. Zo zouden er in Nuenen vuurwerkknallen zijn gehoord tijdens de herdenking en een vrouw uit Gemert meldt dat tijdens de twee minuten in haar straat kinderen aan het schreeuwen waren.

Wachten op privacy instellingen...

Het lage aantal meldingen betekent waarschijnlijk dat het grootste gedeelte van de mensen in onze provincie in rust en stilte heeft kunnen herdenken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.