Hekken, camera's en afgesloten wegen: maatregelen door demonstraties bij moskee Eindhoven

6 mei 2019 om 11:30
nl
Extra cameratoezicht, afgesloten toegangswegen, hekken rond de moskee en een parkeerverbod: de aangekondigde veiligheidsmaatregelen bij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven zijn maandagochtend al grotendeels uitgevoerd. De aanleiding is een demonstratie van de extreem-rechtse Pegida-beweging later op de dag. De antifascistische groep AFA heeft een tegendemonstratie aangekondigd.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Rondom de moskee hangen extra camera’s en tot maandagnacht drie uur geldt een parkeerverbod. Door hekwerk met zwarte doeken is het bijna onmogelijk geworden om de moskee nog te zien of op het terrein rondom de moskee te komen. Volgens de gemeente zijn deze hekken bedoeld om het gebied af te bakenen waar de demonstranten mogen komen en om escalatie te voorkomen.

Buurtbewoners zijn volgens de Eindhovense burgemeester Jorritsma geïnformeerd over de maatregelen. De demonstratie begint om halfzeven en mag niet langer duren dan acht uur 's avonds.

Wachten op privacy instellingen...

Geen barbecue
De anti-islamitische beweging houdt maandagavond, op de dag van de start van de ramadan, een manifestatie op het parkeerterrein bij de Al-Fourqaan moskee. De organisatie wilde eerst barbecueën voor de moskee, maar dat mag niet van de gemeente omdat dat niet veilig zou zijn.

Pegida verwacht dat er tussen de twintig en vijftig demonstranten komen. Een woordvoerder van de gemeente Eindhoven wil niets kwijt over hoeveel politie er op de been wordt gebracht om de demonstratie in goede banen te leiden.

Tegendemonstratie
De antifascistische groep AFA organiseert een tegendemonstratie. De groep gaat trekt maandagavond door Eindhoven en gaat uiteindelijk tegen Pegida demonstreren bij de Al-Fourqaan moskee. “Pegida is niet welkom in Eindhoven”, schrijft de organisatie op haar Facebookpagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.