Elf vuurwapens ingeleverd bij wapendepot Helmond, burgemeester tevreden

7 mei 2019 om 19:15
nl
Helmonders konden de afgelopen twee weken wapens inleveren bij een speciaal depot, zonder dat ze daarvoor gestraft worden. In totaal werden er elf vuurwapens, twintig andere schietwapens zoals alarmpistolen en tientallen steek-, slag- en stootwapens zoals boksbeugels ingeleverd. Burgemeester Elly Blanksma is tevreden met de opbrengst. 'Elk wapen van de straat is winst.'
Profielfoto van Linda Bak
Geschreven door
Linda Bak

Het wapendepot stond op het politiebureau aan de Kasteel-Traverse in Helmond. In verschillende bakken met een slot erop konden de wapens achtergelaten worden. Naast vuurwapens werden er onder andere ook luchtdrukwapens, messen, katapulten en sabels afgegeven. Hiermee is het doel van de gemeente bij de actie gehaald, namelijk wapens van de straat halen. “Wapenbezit leidt tot wapengebruik”, stelt burgemeester Blanksma.

Wapens onderzocht
Het depot was volgens burgemeester vooralsnog een eenmalige actie. “We gaven inwoners één keer de kans om zonder straf illegale wapens in te leveren”, vertelt ze. “Woensdag worden de ingeleverde vuurwapens geanalyseerd op bijzonderheden”, legt ze uit. Er wordt dan onder andere onderzocht of het vuurwapen bijvoorbeeld gebruikt is. Iedereen die een vuurwapen heeft ingeleverd, werd daarom geregistreerd. Dit geldt niet voor alle andere wapens.

Het inleveren van de wapens is één ding, maar de aandacht daar omheen is volgens de burgemeester minstens zo belangrijk. “Het gaat om het besef dat het bezit van een wapen niet normaal is”, stelt ze.

Veiligere stad
Het grote doel is de stad veiliger te maken. “We zijn bezig met een pakket aan maatregelen om het bezit van wapens en het gebruikt ervan af te wijzen”, vertelt Blanksma. Het wapendepot is één van de maatregelen. Daarnaast is er een veiligheidsrisicogebied aangewezen en mag het OM besluiten om preventief te fouilleren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!