Vervuild water in drugsschip Moerdijk wordt overgepompt naar tankwagens

11 mei 2019 om 12:21
nl
De vervuiling van het water in de Dorpshaven van Moerdijk lijkt mee te vallen. Dat liet een politiewoordvoerder zaterdagochtend weten. Vrijdag werd in een vrachtschip bij deze haven een drugslab ontdekt waar crystal meth werd gemaakt. Het vervuilde water uit het ruim wordt zaterdagmiddag in tankwagens gepompt.
Geschreven door

De ontmanteling van het 'drijvende drugslab' verliep vrijdagnacht hectisch. Ineens stroomde er namelijk water het scheepsruim binnen. "Waarschijnlijk hebben we te maken gehad met een soort sabotage-actie. Mogelijk heeft iemand met een afstandsbediening een pomp aangezet. Daardoor begon het schip deels te zinken", vertelt politiewoordvoerder Alwin Don. Gelukkig heeft iemand die verborgen pomp uit kunnen zetten. "We hebben de situatie bevroren."

Wachten op privacy instellingen...

Vervuiling
Zaterdagochtend was de situatie volgens hem stabiel. "We hebben 's ochtends vroeg overleg gevoerd met allerlei partijen en we hebben afgesproken dat we gaan proberen de boot leeg te halen. We gaan het water uit het ruim overpompen in tankwagens. Daarna kan de politie weer starten met het onderzoek en de ontmanteling."

Wachten op privacy instellingen...

Doordat er duizenden liters rivierwater naar binnen liep, begonnen delen van het lab - zelfs vrieskisten - te drijven. Bergers konden niet voorkomen dat chemische stoffen uit het lab en uit vaatjes in het water terechtkwamen. "Maar er is onmiddellijk door Rijkswaterstaat een scherm om de boot gelegd", vertelt Don. "We hebben niet het idee dat dit schadelijke gevolgen heeft gehad."

Wachten op privacy instellingen...

'Wreed verstoord'
Het ontmantelen van het drugslab - waar volgens de eerse schattingen voor tientallen miljoenen euro's aan crystal meth werd gevonden - gaat volgens de politiewoordvoerder nog 'geruime tijd' duren. "Ik weet niet precies wat we als politie al hebben veiliggesteld. Wij werden wreed verstoord doordat het water ineens binnenliep in de boot."

Tot nu toe is ruim driehonderd liter methamfetamineolie in beslag genomen. Van die olie maken ze kristallen, het eindproduct. Volgens de politie is de groothandelsprijs (als het uit het lab komt) van één kilo methamfetamine ongeveer 15.000 euro.

De straatprijs is vele malen hoger en loopt uiteen. 300 kilo 'meth' kan tussen de 30 en 60 miljoen euro opbrengen op straat.

Er lag er buiten de lab-ruimten en een grote container die helemaal vol zat met zo'n 10.000 liter drugsafval en chemicaliën voor methamfetamine.

Wachten op privacy instellingen...

Don spreekt van een uniek geval. "Een drugslab in een vrachtschip hebben we nog niet eerder gezien in Nederland."

Mexicanen
Vier verdachten - een Bredanaar en drie Mexicanen - zijn aangehouden. "Hen gaan we uiteraard horen, alle vier. Zij blijven voorlopig vastzitten."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.