77 mensen opgepakt bij stalbezetting Boxtel, dierenactivisten doen zelf ook aangifte van vernieling

BOXTEL - De activisten die maandag een varkensboerderij in Boxtel bezetten, gaan aangifte doen van vernieling. Volgens een woordvoerder van Meat the Victims, zoals de actie heette, zijn er vier auto’s vernield door tegendemonstranten. Bij de stalbezetting werden in totaal 77 mensen opgepakt.

Woordvoerder Jonathan Loogman zegt er drie auto’s zijn gekanteld en dat van één wagen de banden lek zijn gestoken. Ook zijn er volgens hem mensen bedreigd en is er iemand aangevallen. Hij weet niet of de betrokkenen daarvan aangifte gaan doen.

De dierenrechtenactivisten werden maandag zelf na een bezetting van zo'n tien uur door de ME opgepakt. Ze gingen de stal in omdat ze een maatschappij willen waarin ‘dieren niet meer uitgebuit worden’. Ongeveer 150 mensen deden mee aan de actie, zowel binnen als buiten de varkensstal.

LEES OOK: Zeker vijftig dierenactivisten nacht in cel: 'Worden vanmiddag vrijgelaten'

Minister Grapperhaus liet dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer weten dat er 76 activisten zijn opgepakt na de actie. 64 zaten vast vanwege lokaalvredebreuk (binnendringen). Twaalf mensen moesten mee omdat zij hun legitimatiebewijs niet konden tonen. Ook is er één tegendemonstrant opgepakt.

'Gecompliceerd voor recherche'
De politie is een onderzoek gestart naar de vernieling van de toegangsdeur van een stal. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de vernieling en brandstichting van enkele auto’s van dierenactivisten. Het OM noemt het recherchewerk gecompliceerd, omdat de actievoerders zich bijna allemaal op hun zwijgrecht beroepen en een groot aantal zich niet wil legitimeren.

Er zijn enkele tientallen rechercheurs en een aantal officieren van justitie betrokken bij de afhandeling van de aanhoudingen en de aanvullende onderzoeken. Daarbij is ook beeldmateriaal veiliggesteld dat door de activisten en tegendemonstranten online is gezet.

Lees alles over de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel door de dierenactivisten op onze speciale themapagina.