Zeker vijftig dierenactivisten nacht in cel: 'Worden vanmiddag vrijgelaten'

EINDHOVEN/DEN BOSCH - Zeker vijftig activisten hebben dinsdag in de cel overnacht na de bezetting van een varkenshouderij in Boxtel. Dat zegt Glenn Lemmens van 'Meat the Victims'. "De politie heeft tegen ons gezegd dat ze dinsdagmiddag worden vrijgelaten."

Het zou volgens Lemmens gaan om veertig tot zestig activisten die worden vastgehouden in Eindhoven en nog een tiental in Den Bosch. De activisten werden maandag na een bezetting van zo'n tien uur door de ME opgepakt.

De groep bestond uit een groot aantal internationale activisten. "In totaal uit zo'n 26 verschillende landen", zegt Lemmens. "Vooral uit Europa, maar ook uit Brazilië en Mexico."

De dierenactivisten in de varkensstalLEES OOK: 'Dierenactivisten en boeren stonden lijnrecht tegenover elkaar bij varkenshouderij in Boxtel [FOTO'S]

Hygiëne varkens
Boerenorganisatie ZLTO sprak dinsdagochtend de vrees uit dat de actie tot gevolg kan hebben dat de varkens in het bedrijf moeten worden geruimd. Er zou volgens de organisatie risico zijn op ziektes. Normaal komen er niet meer dan een paar mensen in zo'n stal, en moet er rekening worden gehouden met strenge hygiënemaatregelen.

Maar volgens Lemmens hebben de activisten daar rekening mee gehouden. "We hebben bewijs dat we de hoogste maatregelen nemen. Al ons materiaal is van tevoren ontsmet en we dragen pakken."

'Diepe haat'
De actie van 'Meat the Victims' heeft tot nu toe vooral geleid tot afkeurende reacties. De minister veroordeelde de bezetting al, net als de burgemeester van Boxtel en land en- tuinbouworganisatie ZLTO. Maar ook verschillende dierenrechtenorganisaties hebben zich uitgesproken. Anne Hilhorst van Wakker Dier keurde de actie gister bij Omroep Brabant af: "Deze manier van actievoeren keuren we grondig af. Je kan het nog zo erg met elkaar oneens zijn, maar zo onrespectvol met mensen omgaan is daar geen oplossing voor. Het is voor een boer intimiderend. Zo ga je niet met elkaar om.”

Bij Animal Rights zijn ze iets milder voor de activisten. Voorzitter Erwin Vermeulen: "Deze actie was niet onze keuze geweest geweest. Wat wel heel duidelijk is gemaakt is dat het geweld en de diepe haat niet bij vreedzame actievoerders moet worden gezocht, maar bij de mensen die het uitbuiten van dieren steunen."

Lees alles over de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel door dierenactivisten op onze speciale themapagina.