Grimmige sfeer bij Pegida-protest bij Al-Fourqaan moskee in Eindhoven - Omroep Brabant
Video

Grimmige sfeer bij Pegida-protest bij Al-Fourqaan moskee in Eindhoven

26 mei 2019 om 19:34
nl
De sfeer bij de Pegida-demonstratie bij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven wordt steeds grimmiger. De groep jongeren die zich had verzameld om een tegengeluid te laten horen, begint zich te roeren. Politie te paard en de ME voerden al enkele charges uit.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

20.20 uur:
Peloton ME'ers bij de moskee schermt de groep jongeren af. Mensen van de moskee proberen de menigte tot kalmte te manen.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

20.05 uur:
Bij de moskee heeft zich een grote groep jongeren verzameld. De sfeer is volgens onze verslaggever ter plaatse zeer gespannen. Het is vooralsnog onduidelijk waar de Pegida-demonstranten zijn gebleven.

 

Wachten op privacy instellingen...

19.55 uur:
De sfeer onder grimmiger. De jongeren beginnen zich te roeren. Politie te paard voert enkele charges uit.

 

Wachten op privacy instellingen...

19.45 uur:
De ongeveer twintig Pegida-demonstranten lopen inmiddels met een geluidswagen in de Pastoor Peterstraat. De demonstranten zijn op weg naar de Al-Fourqaan moskee in de Otterstraat. Daar zullen zij enkele toespraken houden.

 

Wachten op privacy instellingen...

Protestmars
Verder wil Pegida bij de moskee 'Pegidasnacks' eten, een gefrituurde varkenslap. Voor de moslims is het Ramadan, wat betekent dat ze vasten en voor zonsondergang niets mogen eten.

 

Wachten op privacy instellingen...

En bij de moskee is al een tegengeluid tegen het Pegida-protest te horen. Aan het hek van de moskee is een bord met de tekst 'Everyone is welcome' opgehangen.

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Tegenhangers van Pegida hebben zaterdag en zondag bloemen in de heg bij de moskee gestoken. Ook is er een spandoek opgehangen.


Het protest werd op 6 mei op het laatste moment afgeblazen door Pegida. De organisatie was het niet eens met de maatregelen die door de gemeente Eindhoven waren getroffen. De demonstranten mochten toen alleen protesteren op een met zwarte hekken omringd parkeerterrein.

Wachten op privacy instellingen...

Openbare orde
Volgens burgemeester John Jorritsma gebeurde dat om de openbare orde te handhaven en om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen. Later kwam hij op die maatregel terug. Pegida mag nu op het parkeerterrein bij de moskee demonstreren. Er komen wel hekken te staan, maar zonder zwart plastic.

De Al-Fourqaan moskee liet eerder aan Omroep Brabant weten niet uit te zijn op confrontaties. De imam zou opgeroepen hebben tot rust. "Geen reactie is de beste reactie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.