Boerenbedrijven hadden geen vergunning mogen krijgen, vlag kan uit bij Werkgroep Behoud De Peel

29 mei 2019 om 10:19
nl
"Enigszins verwacht, maar toch ook positief verrast." Wim van Opbergen, voorzitter van Werkgroep Behoud De Peel, is blij met de uitspraak die de Raad van State woensdagmorgen deed. De belangenorganisatie was naar de Raad van State gestapt om zes natuurvergunningen voor veehouderijen in onder meer Brabant aan te vechten. Ze vindt dat de vergunningen ten onrechte zijn gebaseerd op het stikstofbeleid van het rijk. Nederlands hoogste beroepsorgaan is het eens met haar.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens de werkgroep wordt in het beleid te weinig rekening gehouden met de natuur. Deze woensdagmorgen werd bekend dat ze gelijk heeft gekregen van de Raad van State. Hierdoor is de natuurvergunning voor tien veehouderijen direct ongeldig. De uitspraak heeft echter geen gevolgen voor vergunningen die al definitief zijn en die dus niet meer bij de rechter kunnen worden aangevochten. Die kan wel ingrijpende gevolgen hebben voor tal van aanstaande bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden.

Langs meetlat van PAS
Het stikstofbeleid van het rijk staat beter bekend als Programma Aanpak Stikstof (PAS). Elke boer die zijn bedrijf wil uitbreiden, moet zijn plannen langs de meetlat van PAS leggen. Wordt er volgens de voorwaarden die hierin staan te veel stikstof uitgestoten, dan gaat er een streep door de vergunning.

Het systeem bleek niet in overeenstemming met de zogeheten Europese Habitatrichtlijn. Die is opgesteld door de Europese Unie en hierin staat aangegeven welke diersoorten en natuurgebieden beschermd moeten worden.

Raad van State steunt werkgroep
Met die Europese regels in de hand stapte Werkgroep Behoud naar de Raad van State, omdat volgens haar het stikstofbeleid van het rijk hiermee in strijd is. De natuurvergunningen aan veehouderijen hadden dus niet verleend mogen worden. De Raad van State is het hier dus mee eens: het Programma Aanpak Stikstof mag niet als basis voor toestemming voor uitbreiding of nieuwbouw van veehouderijen, het bemesten van grond, het weiden van vee of de aanleg van wegen worden gebruikt.

De uitspraak komt niet als een grote verrassing. De Raad van State had het Europees Hof van Justitie om een oordeel gevraagd over het stikstofbeleid. Ook dat viel eind vorig jaar negatief uit.

Juristen aan de slag
De provincie Noord-Brabant kon inhoudelijk nog niet reageren. Het stikstofbeleid is in Den Haag bepaald en dat betekent dat eerst de minister en de Tweede Kamer aan zet zijn, zo meldt een woordvoerder desgevraagd. Hij voegt eraan toe dat juristen aan de slag gaan om de uitspraak en de mogelijke gevolgen te analyseren.

Eind vorig jaar kregen een andere actiegroep en medestanders nog het deksel op de neus van de provincie. Provinciale Staten stelden toen het plan 'PAS Leegveld, Deurne' vast om hoogveen te beschermen. Dit besluit komt door de uitspraak van de Raad van State nu mogelijk in een ander daglicht te staan.

'Meer maatregelen nodig'

Van Opbergen laat nog weten dat er meer maatregelen nodig zijn om tot een verantwoorde reductie van de veestapel te komen. Vooral De Peel, die al zo zwaar belast is aldus de voorzitter van de Werkgroep Behoud de Peel, is hierbij gebaat. Hij is blij dat de Raad van State dit ook erkent.

Over twee weken gaat Provinciale Staten zich buigen over het veehouderijbeleid. Van Opbergen gaat er vanuit dat de beslissing van de Raad van State zal worden meegewogen. De Statenfractie van de SP heeft al vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De socialisten spreken van grote gevolgen. Ze willen van het dagelijks bestuur van de provincie weten wat de uitspraak betekent voor lopende of nieuwe aanvragen voor vergunningen, het werk aan de N69 en de uitbreiding van Eindhoven Airport.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.