Julien C. die Jesse Dingemans vermoordde, blijft in tbs-kliniek maar krijgt wél meer vrijheid

29 mei 2019 om 13:10
nl
Julien C. blijft de komende twee jaar in de tbs-kliniek. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdagmiddag bepaald. De 34-jarige moordenaar van Jesse Dingemans krijgt wel steeds meer vrijheid.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Volgens de rechtbank is er nog steeds sprake van een stoornis. De veiligheid van anderen vereist dat de verpleging van Julien C. moet worden verlengd. Er komt de komende tijd wel een stapsgewijze en begeleide toename van zijn vrijheden. En meer eigen verantwoordelijkheden.

Maar de rechtbank vindt net als zijn behandelaars dat de stappen niet te groot mogen zijn. Iedere stap moet worden begeleid. Bij de voorbereidingen op zijn stapsgewijze terugkeer in de samenleving kijkt ook het Ministerie van Veiligheid en Justitie intensief mee en dat ging ook akkoord met de verloven die hij kreeg.

Doorbehandelen onontkoombaar
De beslissing om zijn behandeling voort te zetten komt niet als een verrassing. Op de zitting twee weken geleden was duidelijk dat het OM en de advocaat van C. het eens waren over een verlenging van de behandeling en dat hij nog lang niet alleen de straat op kan.

Het gevaar op herhaling wordt ingeschat op 'matig tot hoog'.

Verlof
C. had sinds 2017 al begeleid verlof en kreeg in september 2018 toestemming voor onbegeleid verlof. Dat gaat goed.

Julien C. vertelde zelf dat hij dankzij therapie rustiger is en minder prikkelbaar. Maar de toegenomen vrijheid heeft wat anders bij hem losgemaakt de voorbije maanden: spanningen. Volgens zijn begeleiders zorgen die spanningen er weer voor dat hij zijn agressie niet goed onder controle heeft.

Ophef
Het nieuws dat het beter gaat met C. en dat hij daarom meer vrijheden krijgt, viel de voorbije weken bij veel mensen verkeerd.

Hoe lang het nog duurt voordat de behandeling stopt, weten de deskundigen niet. Enkele jaren, schatten ze.

Julien C. komt volgens planning in mei 2021 weer voor de rechtbank in Breda en die bekijkt dan opnieuw de situatie en of er vooruitgang is geboekt in zijn behandeling. C. woont in de kliniek in Groningen. Zijn straf van bijna 12 jaar voor doodslag heeft hij al uitgezeten.

Een rechtbank kan de tbs-verpleging steeds met maximaal twee jaar verlengen.

C. stak in december 2006 op een basisschool in Hoogerheide de 8-jarige Jesse dood met een mes. Waarom hij dat deed is nog steeds een raadsel.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.