Ook Den Bosch haakt af voor wietproef, Tilburg meldt zich wel aan

3 juni 2019 om 17:40
nl
De gemeente Den Bosch doet niet mee met een landelijke proef met legaal geteelde wiet. Dat laat burgemeester Mikkers zijn gemeenteraad weten. Zijn Tilburgse collega Theo Weterings heeft de gemeenteraad daar laten weten dat Tilburg wel mee wil doen, maar alleen onder bepaalde voorwaarden.
Geschreven door

Een van de redenen dat Den Bosch afziet van deelname is dat de coffeeshophouders een experiment niet zien zitten. De landelijke overheid eist dat alle coffeeshops in Den Bosch mee doen.

LEES OOK: Eindhoven doet tóch niet mee aan proef met legale wiet

Burgemeester Weterings van Tilburg heeft zijn stad aangemeld bij minister Grapperhaus, maar spreekt zelf over een voorwaardelijke aanmelding. Hij stelt daarbij: 'Vanuit lokaal perspectief gelden in het bijzonder als voorwaarden voor de uiteindelijke deelname het afdekken van de juridische en financiële risico's voor de aan dit landelijk experiment deelnemende gemeenten en het bieden van extra steun -al dan niet tijdelijk- bij het bestrijden van mogelijk ongewenste neveneffecten rondom de deelnemende coffeeshops'.

Hij schrijft dat de gemeente Tilburg haar kandidatuur nog kan intrekken als de twijfels niet voldoende weggenomen worden. Ook schrijft hij dat de commissie Knottnerus nog gesprekken gaat voeren met alle gemeenten die belangstelling hebben getoond en vervolgens advies uitbrengt aan het kabinet welke gemeenten te selecteren.

Breda twijfelt ook
Breda liet eerder al weten zich te hebben aangemeld, maar ook op bepaalde voorwaarden. In de stad zijn grote twijfels onder de coffeeshophouders. Mochten die niet weggenomen worden, dan kan Breda zich nog terugtrekken.

De gemeente Eindhoven ziet deelname aan de landelijke proef niet te zitten. Burgemeester Jorritsma verwacht weinig effect op het gebied van criminaliteit, veiligheid, overlast en de volksgezondheid. Daarnaast vindt hij dat de steekproef in tien gemeenten te klein is.

Helmond gaat zich wel aanmelden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.