Video

'Is dit echt waar?', ongeloof en teleurstelling bij leerlingen die dupe zijn van examendiefstal

4 juni 2019 om 16:23
nl
"We hebben hier zes jaar gezeten. We dachten dat we het hadden afgesloten en nu moeten we dit ineens opnieuw doen." Een groep van 36 leerlingen van het Rythovius College in Eersel kreeg dinsdagochtend een fikse teleurstelling. Omdat een postzak met daarin examens geschiedenis en wiskunde A is gestolen, moeten zij één of twee examens overdoen.
Geschreven door

De examens waren onderweg naar een tweede corrector. Examens worden eerst door de eigen docent nagekeken en daarna nog door een docent van een andere school. Maar op die andere school kwamen de eindtoetsen nooit aan. Ze werden gestolen uit de wagen van de chauffeur die ze op het Rythovius College had opgehaald.

Jennifer en Gyanne kunnen zich opmaken voor een ongewilde 'tweede ronde'. "Behoorlijk klote eigenlijk. Geschiedenis ging best goed bij mij en het hing ook nog van geschiedenis af. En dat mag ik nu opnieuw gaan doen." Jennifer vervolgt: "Ik barstte in tranen uit. De docent vroeg: gaat het? Nou, niet echt." Gyanne blijft nuchter onder de situatie: "Je kunt wel heel boos worden, maar daar schiet je niets mee op."

Wat ze willen zeggen tegen de dief: "Als hij ze nog heeft zou ik ze graag terughebben. Maar ik denk dat hij ze al wel kwijt is, ik denk niet dat er nog veel aan gedaan kan worden." En Jennifer: "Bedankt voor het verzieken van de komende tijd."

Dat elk nadeel een voordeel heeft, blijkt als Gyanne zegt: "Ik moet zeggen dat ik niet zo goed geleerd had voor geschiedenis. Maar ik denk dat ik er nu maar de tijd voor ga nemen."

'Wie steelt er nou examens?'
Femke Gehoel en Frederique Kersjes horen ook bij de groep gedupeerde leerlingen. Ze vertellen dat de conrector alle ouders dinsdagochtend gebeld heeft om het slechte nieuws te vertellen. Maar zoals dat gaat, de onheilstijding had hen al eerder bereikt. "In een groepsapp vertelde een leerling dat hij gebeld was dat wiskunde over moet."

Aanvankelijk is er veel ongeloof: "Is dit echt waar?! We balen er net z’n allen van. Hoe kan dit gebeuren? Wie steelt er nou examens? Dat blijft de hele tijd door m’n hoofd spoken."

Wachten op privacy instellingen...

'Uitzonderlijk en verschrikkelijk'
"Er was heel veel emotie bij de leerlingen", vertelt Marleen van den Hurk, rector van de school. "Ze waren blij dat de examens achter de rug waren en nu moeten ze opnieuw leren." Verder wil de school niets zeggen over de diefstal.

Tekst gaat verder onder de video.

Voorlichter Talsma van PostNL geeft aan de situatie te betreuren. "We vinden dit natuurlijk verschrikkelijk en ontzettend vervelend voor de leerlingen", vertelt de voorlichter. Het gebeurt volgens haar gelukkig niet vaak dat post wordt gestolen. "Dat dit met die examens gebeurt, is echt uitzonderlijk."

De examens zullen worden overgedaan in dezelfde periode dat ook de 'gewone' herkansingen zijn: van maandag 17 juni tot en met woensdag 19 juni. Voor leerlingen die dat willen, zijn er extra examentrainingen, meldt de school.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.