Video

Opnieuw zware onweersbuien op komst

5 juni 2019 om 21:44
nl
Er trekken woensdagavond opnieuw zware onweersbuien over Brabant. Die buien kunnen weer voor overlast zorgen. “We krijgen dezelfde taferelen als dinsdagavond”, voorspelt Jordi Huirne van Weer.nl. Het KNMI heeft code geel afgegeven.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Wie dacht dat we na dinsdagavond in rustiger vaarwater zouden komen, heeft het mis. Rond elf uur trekken vanuit België zware onweersbuien onze provincie binnen, al kan dat ook een uurtje eerder of later zijn. “Dat is verschrikkelijk moeilijk te voorspellen. De buien die dinsdag vielen, lieten ook langer op zich wachten.”

Wateroverlast
Ongeacht het tijdstip, moet je rekening houden met flinke windstoten, hagel en heel veel regen. “Lokaal kan wel twintig tot dertig millimeter vallen. Daardoor is ook wateroverlast mogelijk”, denkt Huirne.

Dit soort buien weet Brabant goed te vinden omdat we nog steeds op de grens zitten tussen koele oceaanlucht en warme lucht in Duitsland. In het oosten van het land is het woensdag nog broeierig warm met temperaturen boven de 25 graden, terwijl de temperatuur in het westen maar 17 graden is. Door die grote verschillen krijgen we opnieuw te maken met gedonder, al zorgt dat ongetwijfeld ook weer voor fraaie plaatjes.

Naar verwachting trekken de zwaarste buien woensdagnacht tussen één en twee uur weg. De weerwaarschuwing van het KNMI geldt van elf uur 's avonds tot drie uur 's nachts.

Schade
Dinsdagavond sloeg de bliksem onder meer in Kaatsheuvel, Sprang-Capelle en Waalwijk in. Dat zorgde voor brand en schade aan woningen. Er vielen op diverse plaatsen in Brabant bomen om. Zo sneuvelde de unieke bevrijdingsboom in Eindhoven, die belangrijk was voor de buurt. Op meerdere plekken reden geen treinen vanwege omgevallen bomen.

Bekijk beelden van de storm dinsdagavond:

Meldingen
De hulpdiensten in Brabant kregen volgens Alarmeringen.nl in de nacht van dinsdag op woensdag 89 meldingen. De hulpdiensten werden het vaakst opgeroepen in het zuidoosten van de provincie.

Verzekeraar Interpolis kreeg dan ook de meeste schademeldingen binnen vanuit Eindhoven, Helmond en Deurne. Volgens een woordvoerder gaat het om omgevallen bomen, dakpannen van daken, een kapotte schutting en weggewaaide tuinspullen.

Verzekeraar ZLM kreeg 180 meldingen uit Brabant, ook vooral uit de regio Eindhoven. "Dat is in principe niet veel", zegt een woordvoerder. "Met de hagelstorm in 2016 kregen we 4000 meldingen binnen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.