Vader gedupeerde leerling Rythovius College: 'Onbegrijpelijk dat er geen digitale backup is'

DUIZEL - Jos Hakkens uit Duizel is op zijn zachtst gezegd niet blij met het probleem rondom de gestolen postzak van het Rythovius College in Eersel. Zijn zoon Jonas is een van de 36 leerlingen die noodgedwongen zijn examens geschiedenis en wiskunde A moet overdoen. "Ik snap niet dat er geen digitale back-up is. En dat met de hedendaagse technologie."

Hakkens schreef zijn frustratie weg in een blog op zijn LinkedIn-pagina. Hij hoopt de onderwijsinspectie ermee te bereiken. Die digitale back-up is volgens hem makkelijk te realiseren. "Gewoon alles inscannen, op een centrale plek opslaan en als het dan fout gaat met de post, kun je daar op terugvallen."

LEES OOK: Postzakken gestolen met examen van scholieren Rythovius College in Eersel

Hij hoopt dat de onderwijsinspectie inziet dat de protocollen rondom zoiets gevoeligs als examens aangepast moeten worden. "Die moeten gewoon veranderd worden naar huidige maatstaven. Er hangt voor de kinderen ontzettend veel vanaf. Dat kan niet meer alleen per fysieke post."

'Starre houding'
Volgens hem heeft de inspectie een 'starre houding' in dit geval. De examens waren op weg naar een tweede corrector, toen het misging. De eigen docent had de examens al een keer nagekeken. "Dat betekent dus dat er al een cijfer moet zijn. Ik vind dat de onderwijsinspectie dan maar weinig inlevingsvermogen heeft richting de leerlingen. Die moeten nu terugkomen om de examens opnieuw te doen."

LEES OOK: 'Is dit echt waar?', ongeloof en teleurstelling bij leerlingen die dupe zijn van examendiefstal

Hakkens hoopt dat hij met zijn blog veel medestanders krijgt zodat de inspectie wakker wordt. "Ik ben in de eerste plaats een bezorgde vader die graag wil dat zijn zoon slaagt voor zijn examens. Het belang van de kinderen staat voorop. Zeker als ze buiten hun schuld om opnieuw examens moeten doen."

Zoon terug van vakantie
Zijn zoon was direct na de examens op vakantie gegaan. "Hij is inmiddels terug en persoonlijk door de school op de hoogte gesteld. Dat vind ik overigens wel goed van de school, dat hebben ze heel netjes opgepakt."

Meer over dit onderwerp:
RYTHOVIUS COLLEGE EERSEL EINDEXAMENS