Provincie presenteert plannen: voor boeren weinig nieuws, iedere 10 minuten een trein en meer asfalt

7 juni 2019 om 14:56
nl
Boeren hoeven de komende jaren geen grote veranderingen in het provinciebeleid te verwachten. De gedeputeerde voor landbouw Anne-Marie Spierings gaat verder op de eerder ingeslagen weg. Dat staat in het Brabantse Bestuursakkoord 2019 - 2023. Wel worden er elf nieuwe, extra maatregelen gepresenteerd en worden melkveehouders geholpen.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Besluiten die de provincie eerder nam over de toekomst van de veehouderij blijven grotendeels van kracht. Dat betekent dat de stikstofproductie vanuit de landbouw omlaag moet.

Als de veehouderij teveel stikstof uitstoot, moet dit binnen diezelfde sector worden opgelost. Er kan dus niet gecompenseerd worden door extra te letten op andere sectoren, zo valt te lezen.

Maatwerk
Melkveehouders worden in de nieuwe plannen door de provincie geholpen. Zo gaat de provincie vrijgekomen land opkopen om onder voorwaarden te verpachten.

De provincie wil verder maatwerk in de landbouw gaan leveren. Het gaat dan om elf specifieke, extra maatregelen voor bijvoorbeeld stoppende boeren, deze kunnen in sommige gevallen rekenen op soepelere regels. Ook kunnen specifieke boeren uitstel krijgen om aan alle normen te voldoen.

Trots
Christophe van der Maat van de VVD is erg tevreden over het akkoord tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA. "Deze vijf partijen staan hier met trots voor u", zei hij tijdens de presentatie van de plannen. "Hier staat een enorm gedreven kandidaat-gedeputeerde."

Het bestuursakkoord in kernpunten:

  1. Afspraken over de veehouderij blijven grotendeels van kracht.
  2. Er moet 'hoogfrequent treinvervoer' in Brabant komen, dat houdt in dat er iedere tien minuten een trein moet rijden tussen de grote steden.
  3. De infrastructuur wordt 'robuuster', dat kan betekenen dat er meer asfalt komt.
  4. De provincie gaat zoeken naar manieren om de werkgelegenheid voor Brabanders te verbeteren.
  5. Er moet 2500 hectare extra bos worden aangeplant in de provincie.
  6. Wat betreft herindeling gaat de provincie zich houden aan de landelijke regels. Dat houdt in dat als gemeenten geen zin hebben in een herindeling, de provincie ze niet zal dwingen.
  7. De provincie wil beter openbaar vervoer in de dorpen.
  8. Er wordt geprobeerd de leegloop van het platteland te stoppen door de dorpen aantrekkelijker te maken.
  9. Er komt een nieuw Brabants sportfonds voor talentontwikkeling.
  10. De Philharmonie Zuidnederland krijgt de komende vier jaar gegarandeerd 1,5 miljoen per jaar subsidie van de provincie. Ook het bedrijfsleven wordt gevraagd het orkest te steunen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.