Fractievoorzitter SP Eindhoven wordt vastgehouden in Turkije op verdenking van lidmaatschap PKK

11 juni 2019 om 18:12
nl
De voorzitter van de Eindhovense SP-fractie wordt vastgehouden in Turkije. Dat bevestigt de gemeente Eindhoven dinsdag. Murat Memis (30) is ruim een maand geleden opgepakt op verdenking van lidmaatschap van de PKK.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Memis was met zijn gezin op vakantie in Turkije. Op 30 april is hij aangehouden in Antalya. "Hij wordt verdacht van het lid zijn en het propaganda voeren voor de PKK", vertelt burgemeester John Jorritsma. De PKK strijdt voor meer Koerdische autonomie. De organisatie wordt door Turkije, de Europese Unie en de VS als terroristisch beschouwd.

LEES OOK: 'Verschrikkelijk', SP Eindhoven geschokt door nieuws over fractievoorzitter die vastzit in Turkije

De Eindhovenaar heeft vier dagen in een politiecel gezeten. Daarna mocht hij gaan, maar is zijn paspoort afgepakt. Binnenkort moet hij voor de rechter verschijnen. Hij moet dat proces afwachten in Turkije. Zijn familie is inmiddels thuis.

Stilgehouden
"Lange tijd hebben we gehoopt dat diplomatieke druk ervoor zou zorgen dat Memis zou terugkeren naar Nederland", vertelde Jorritsma dinsdagavond aan het begin van de raadsvergadering. De gemeente heeft de kwestie bewust stilgehouden. "Voortijdige publicatie over deze kwestie zou zijn zaak geen goeddoen." De burgemeester wil verder niet inhoudelijk op de zaak reageren. "We doen er alles aan om hem terug te krijgen in Nederland."

Wachten op privacy instellingen...

Memis is geboren in Turkije. Hij is in 1999 met zijn familie naar Eindhoven verhuisd en woont daar sindsdien. In 2011 werd hij lid van de SP Eindhoven. Drie jaar later werd hij fractievoorzitter.

Murat moet vrij
Het nieuws zorgt ook bij de landelijke SP-fractie voor veel roering. "Murat moet vrij", schrijft Lilian Marijnissen op Twitter. "Turkije heeft niets te maken met wat een in Nederland gekozen volksvertegenwoordiger in Nederland zegt of doet", aldus de SP-voorvrouw uit Oss.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bekend met deze zaak. "De ambassade houdt contact met hem en verleent bijstand waar nodig en mogelijk. Nederland kan zich niet mengen in de rechtsgang, maar vraagt regelmatig aandacht van de Turkse autoriteiten voor dergelijke zaken", zo is te lezen in een schriftelijke reactie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.