Lilian Marijnissen wil dat het kabinet Turkije veroordeelt voor het vasthouden van Murat Memis

13 juni 2019 om 12:53
nl
Lilian Marijnissen, leider van de SP, wil dat het kabinet Turkije veroordeelt omdat het Murat Memis vasthoudt. Memis is fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Eindhoven. Marijnissen wil dat minister Blok naar Turkije vliegt om de kwestie op te lossen. Lukt dat niet, dan wil ze dat Nederland Turkije economische sancties oplegt. Dat zei ze donderdag op NPO Radio 1.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Murat Memis mag het land niet verlaten omdat hij wordt verdacht van lidmaatschap van de PKK. Hij werd op 30 april opgepakt in Antalya. Na vier dagen kwam hij op vrije voeten, maar hij heeft een uitreisverbod. Dat betekent dat hij het land niet mag verlaten. Zijn paspoort is afgepakt. Op 2 juli moet Memis voor de rechtbank in Antalya verschijnen.

"De Nederlandse regering mag best wel wat fanatieker optreden", zegt Marijnissen. "Laat Blok maar op het vliegtuig stappen om Murat in Turkije op te halen en laat hem maar de druk opvoeren richting dat land."

Economische sancties
Het Tweede Kamerlid uit Oss vindt economische sancties tegen Ankara een serieuze mogelijkheid. "Wat is straks het alternatief? Stel nu dat Murat vast blijft zitten? Dan is het toch te gek voor woorden dat een Nederlandse volksvertegenwoordiger zijn werk niet kan doen omdat hij vastzit in Turkije vanwege uitspraken die president Erdogan niet bevalt?”

Het is niet voor het eerst dat een SP'er wordt beschuldigd van steun voor terrorisme. DENK-Kamerlid Öztürk beschuldigde ook SP-Kamerlid Sadet Karabulut van hetzelfde. Öztürk werd hier niet voor gestraft, omdat het kabinet daar de middelen niet voor heeft.

Lilian Marijnissen vindt dat de voorzitter van de Tweede Kamer die middelen wel moet krijgen. "We moeten alles uit de kast halen om dit te stoppen. Je mag niet zo maar mensen beschuldigen zonder dat je bewijs hebt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.