Video

Loopings, vuur, rook en de F-35: 95.000 bezoekers beleven spektakel op Luchtmachtdagen

14 juni 2019 om 16:36
nl
De eerst dag van de Luchtmachtdagen in Volkel is vrijdag bezocht door 95.000 mensen. Hoogtepunten van de vrijdag waren de vlucht van de nieuwe F-35, de Air Power Demo van de Nederlandse luchtmacht en de show van de Red Arrows uit Groot-Brittannië. Omroep Brabant hield vrijdag een liveblog bij. Hieronder zie je de hoogepunten van de vrijdag.
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...

17.30 Shows zijn afgelopen
Het programma van de eerste dag van de Luchtmachtdagen zit erop. Wat een spektakel was het. De uitstroom vanaf het terrein naar de parkeerplaatsen is begonnen. En wanneer tienduizenden mensen tegelijk hun auto opzoeken dan betekent dat voor velen dat ze even geduld moeten hebben.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

15.30 Red Arrows
Na het spektakel van de Air Power Demo door de Koninklijke Luchtmacht is het onder meer de beurt aan hét demonstratieteam van de Britse luchtmacht: de Red Arrows. Ook gaf de Tsjechische luchtmacht een solodemonstratie met de Gripen, een modern Zweeds gevechtsvliegtuig ontwikkeld door Saab. Het blokje werd compleet gemaakt door The Blades, een Engels demo-team.

Wachten op privacy instellingen...

15.00 Spektakel
Majoor Wilko ter Horst zei het al in de ochtend: de Air Power Demo mag je niet missen. Hij had helemaal gelijk. Een spektakel was het, met alle vliegtuigen, helikopters en straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht. De bezoekers kregen te zien hoe er gehandeld zal worden op het moment dat er gevechtssituaties zijn. Met bommen, landingen van helikopters en het vertrek van een vliegtuig met een lading vol militairen. Hoogtepunt was de vlucht van de F-35, die in het kielzog van tien F-16's over vloog.

14.30 Mooi weer
In de ochtend was er regen, de grijze lucht zorgde er bovendien voor dat het qua foto's ook niet altijd even mooi was. Maar 's middags was het heerlijk weer. Blauwe lucht met mooie witte wolken en een zonnetje. En dat leverde fraaie plaatjes op.

Wachten op privacy instellingen...

13.00 Luchtverkeerstoren
In de luchtverkeerstoren is iedereen geconcentreerd aan het werk, maar tegelijkertijd genieten ze ook wel van alles wat er in de lucht te zien is.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

12.50 F-35 is publiekstrekker
De F-35 is vrijdag de publiekstrekker op de Luchtmachtdagen in Volkel. Twee toestellen kwamen dinsdagavond laat aan op de vliegbasis in Volkel. Bezoekers zijn blij de Joint Strike Fighter - zoals de straaljager in de volksmond heet - te zien. Het is een 'gave bak', 'mooie kist' en hij is volgens bezoekers 'futuristisch en klaar voor de toekomst'.

12.05 Pauze en files zijn verdwenen
Het is even rustig op Volkel. Geen vliegtuigen, straaljagers of helikopters in de lucht. Het is pauze op de Luchtmachtdagen. Een mooi moment om even naar wat beelden te kijken van de ochtend. Van loopings tot brandjes die geblust worden. En groot voordeel voor het middagprogramma: de files zijn tijdens de pauze opgelost.

Wachten op privacy instellingen...

11.30 Spektakel in de lucht
De bezoekers van de Luchtmachtdagen hebben inmiddels al wat mooie dingen in de lucht voorbij zien komen. Vliegtuigen, straaljagers en helikopters kwamen solo of in groep voorbij. Hieronder zie je hoogtepunten van de eerste drie uur van het spektakel in Volkel.

11.00 Nog altijd files rondom Volkel
De bezoekers van de Luchtmachtdagen zouden het graag anders zien, maar de rode lijnen op de kaart van Volkel en omgeving geven aan dat er nog altijd flinke files zijn.

10.30 Veel spotters op terrein, ook veel onderweg
Er komen flink wat klachten van mensen die in de file staan richting de vliegbasis in Volkel. Er zijn mensen die enorm veel vertraging hebben en daardoor heel wat shows missen. Anderhalf uur geleden ging het eerste vliegtuig de lucht in, maar er staat tussen Reek en Odiliapeel nog een vertraging van tachtig minuten. Toch zijn er inmiddels ook al veel mensen die wel op het terrein zijn en zich vergapen aan al het moois dat op de grond en in de lucht te zien is.

Wachten op privacy instellingen...

10.05 Langste file neemt af
Het was even 124 minuten, maar de vertraging neemt in tijd voorzichtig af. Tussen Reek en afrit Mill doe je er nu nog 105 minuten langer over. Vanuit Uden naar Odiliapeel is het 25 minuten, terwijl de vertraging van Uden naar Boekel 17 minuten is.

Van de mensen die al wel op de vliegbasis zijn hebben er veel dezelfde spullen meegenomen. Hoe ziet een vliegtuigspotter-starterspakket er eigenlijk uit?

Wachten op privacy instellingen...

09.45 Anderhalf uur vertraging
Veel mensen die onderweg zijn naar de Luchtmachtdagen moeten geduld hebben. Ze zien de eerste shows mogelijk vanuit de auto, maar niet vanaf de vliegbasis in Volkel. Tussen Grave en Odiliapeel is er een vertraging van anderhalf uur, terwijl er tussen Uden en Odiliapeel 48 minuten vertraging is.

Wachten op privacy instellingen...

09.15 Files worden langer
De ANWB geeft nog twee files weer rondom Volkel. Minder dan een kwartier geleden, maar de vertraging is wel een stuk groter. Een half uur tussen Uden en Odiliapeel. Terwijl de vertraging tussen Zeeland en Odiliapeel over elf kilometer nu 77 minuten is.

Wachten op privacy instellingen...

09.00 Shows beginnen, files nemen toe
Terwijl de eerste demonstraties op het punt van beginnen staan neemt het aantal files rondom Volkel toe. Tussen Zeeland en Odiliapeel doe je momenteel bijna een uur langer over een afstand van negen kilometer. In totaal staat er twintig kilometer file rondom de vliegbasis.

Wachten op privacy instellingen...

08.30 Vertraging rondom Volkel
Op de wegen rondom de vliegbasis is het nu aansluiten en langzaam rijden. Tussen Uden en Odiliapeel is er een vertraging van 16 minuten, van Langenboom tot afrit Mill doe je 24 minuten langer over een afstand van vijf kilometer. Tussen Uden en Boekel is acht minuten vertraging. En op de rondweg Uden heb je negen minuten vertraging.

08.15 Eerste mensen druppelen binnen
"De eerste mensen zijn binnen. Als je die blije gezichten binnen ziet komen, dan weten we waar we het voor doen", zegtmajoor Wilko ter Horst in Wakker!. Hij geeft het advies de app van de Luchtmachtdagen 2019 te downloaden, daar is het volledige programma te zien. Hij heeft daarbij wel één tip. "De Air Power Demo van de Koninklijke Luchtmacht mag je echt niet missen. Daar laten we zien wat we allemaal in huis hebben, die is om 13.00 uur en dat is echt een spektakel."

Wachten op privacy instellingen...

7.10 Eerste bezoekers in de file
Het publieksterrein van de Luchtmachtdagen is vanaf 08.00 uur geopend, maar iets na 07.00 uur is de eerste file richting de vliegbasis in Volkel al een feit. Volgens de ANWB is er al een vertraging van zo'n dertig minuten.

Wachten op privacy instellingen...

DONDERDAG
Een dag voor de Luchtmachtdagen is de traditionele spottersdag. Honderden hobbyisten verzamelden zich op een speciale tribune en langs de landingsbaan. En bij elk vliegtuig dat passeerde bewogen honderden telelenzen synchroon mee.

Donderdagavond kwamen twee F-35's aan op de vliegbasis. Het was even twijfelachtig of de gevechtstoestellen op tijd zouden zijn voor de Luchtmachtdagen in verband met een pech bij een vliegend tankstation in de Verenigde Staten. De straaljagers, ook bekend als Joint Strike Fighters (JSF), komen speciaal voor de Luchtmachtdagen naar Nederland vanuit de VS. De F-35 is de opvolger van het huidige gevechtstoestel F-16.

Wachten op privacy instellingen...

Wat kun je verwachten van Omroep Brabant?
Vrijdag 14 en zaterdag 15 juni zijn de Luchtmachtdagen in Volkel. Omroep Brabant is daar bij. Op vrijdag en zaterdag zijn er op de radio de hele dag sfeerreportages en extra verkeersinformatie voor iedereen die op weg is naar volkel of weer op weg naar huis. Online is er een liveblog waar - net als op tv - mooie beelden van de vliegshows te zien zijn. Zaterdag is er een live-uitzending vanaf ongeveer negen uur in de ochtend, met in de avond een samenvatting.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!