Aspirant-militair (18) zwaargewond na blikseminslag Ossendrecht: 13 anderen lichtgewond

OSSENDRECHT - Op een militair oefenterrein in Ossendrecht is woensdagmorgen een 18-jarige aspirant-militair zwaargewond geraakt nadat de bliksem was ingeslagen. Dertien andere leerlingen raakten lichtgewond.

Iets na halfnegen ging het mis op het terrein op de Ossendrechtse Heide. Tijdens een oefening werden de aspirant-militairen verrast door de bliksem.

LEES OOK: Aspirant-militair Ossendrecht wilde bij boom schuilen voor de bliksem en werd toen geraakt

Veertien gewonden
De zwaargewonde man is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Antwerpen gebracht. De dertien lichtgewonden zijn voor controle met ambulances naar ziekenhuizen in de buurt gebracht.

Een woordvoerster van de marechaussee laat weten dat de lichtgewonden zelf niet door de bliksem zijn geraakt, maar in de buurt stonden van de man die zwaargewond raakte.

LEES OOK: Getuige hoorde blikseminslag Ossendrecht en zag reanimatie aspirant-militair: 'Echt heftig'

Militairen in opleiding
Het gaat om mbo-leerlingen van 16 tot en met 18 jaar oud die de opleiding Veiligheid & Vakmanschap volgen op het ROC Zuid-Holland. Bij deze vooropleiding tot militair doen de zogenoemde VeVa-leerlingen ook praktijkervaring op bij defensie.

LEES OOK: Veertien gewonde aspirant-militairen Ossendrecht volgen VeVa-opleiding

Defensieminister Ank Bijleveld reageert geschrokken op het nieuws. De prioriteit ligt nu bij de beste zorg en opvang van de gewonden, laat ze op Twitter weten.