Video

Twee doden bij fatale crash met vliegtuigje: berging lichamen duurt nog hele avond [LIVEBLOG]

21 juni 2019 om 18:33
nl
Twee mannen in een oud-militair vliegtuigje zijn vrijdagmiddag om het leven gekomen, nadat hun toestel crashte na een botsing met een ander oud-militair vliegtuig. Het ongeluk gebeurde boven Oudemolen. Het andere toestel kon wel veilig landen. De piloot raakte hierbij gewond en is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Hieronder houdt Omroep Brabant een liveblog bij.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

DIT IS WAT WE WETEN

- Twee mannen uit één vliegtuig zijn overleden bij de crash
- Het gaat om 55-jarige man uit Delft en een 77-jarige man uit Steenbergen
- De lichamen van de twee mannen worden in de loop van de avond uit het toestel gehaald
- De piloot van het veilig gelande toestel is gewond geraakt

18.35 uur
Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk krijgt regelmatig klachten over piloten die oefeningen doen boven het buitengebied van Oudemolen. Omwonenden voelen zich onveilig en klagen over geluidsoverlast. Dat zei hij vrijdagmiddag tegen Omroep Brabant.

18.20 uur
Een drone maakt beelden boven de plek van het crash.

Wachten op privacy instellingen...

18.15 uur
Zowel bij het vliegveld, als bij het Vliegend Museum Seppe, regent het steunbetuigingen op Facebook.

Wachten op privacy instellingen...

18.10 uur
Breda International Airport is aangeslagen door het fatale ongeluk. "Dit is heel tragisch. Dit komt als een klap", vertelt directeur Stef Have. Het vliegtuig was op het moment van de crash buiten bereik van het vliegveld. "Op dit moment is mij niet bekend dat de Havendienst contact met de vliegers had", vertelt hij.

 

De twee vliegtuigen kwamen van het Vliegend Museum Seppe. Het museum is vanwege het ongeluk gesloten. "Dit heeft daar ook zeer, zeer veel indruk gemaakt. En ze hebben besloten om de activiteiten voorlopig te staken en de komende dagen zijn ze gesloten", vertelt ten Have.

18.00 uur
Bij de crash zijn een 55-jarige man uit Delft en een 77-jarige man uit Steenbergen overleden. De familie is in kennis gesteld, laat de politie weten.

17.16 uur
Gecrashte toestel ligt nog in het weiland

Wachten op privacy instellingen...

17.00 uur
Hoewel de instanties, zoals politie en de veiligheidsregio, spreken van sportvliegtuigjes, gaat het bij het ongeluk om oud-militaire vliegtuigen. Wij spreken vanaf nu dus niet meer over sportvliegtuigjes.

16.31 uur
De onderzoekteams, onder andere die van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, zijn bezig bij het toestel dat veilig landde.

16.07 uur

Wachten op privacy instellingen...

15.50 uur
Het onderzoek naar de crash is volop bezig.

Wachten op privacy instellingen...

15.45 uur
Onze verslaggever sprak een man die de klap hoorde en daarna het vliegtuig naar beneden zag komen.

Wachten op privacy instellingen...

15.40 uur
Het gecrashte vliegtuig ligt op de kop in het weiland.

Wachten op privacy instellingen...

15.30 uur
De sportvliegtuigjes hebben elkaar in de lucht geraakt. De politie heeft veel mensen gesproken die dit hebben zien gebeuren. "Maar officieel kunnen we niet zeggen dat dit ook de oorzaak van de crash is", meldt een woordvoerder van de politie. "Dat moet echt nog worden onderzocht."

15.26 uur
De twee overleden mannen komen uit Steenbergen en Delft, meldt de politie.

15.20 uur
Hulpdiensten bij het vliegtuig

15.11 uur
De berging van de twee overleden inzittenden van het vliegtuig en de berging van het toestel zelf, gaat nog de hele avond duren. Volgens een politiewoordvoerder komt dat onder meer omdat gespecialiseerde bergers vanuit het hele land moeten komen.

15.00 uur
Mensen die kort voor de crash iets gezien hebben, kunnen zich melden bij de politie.

14.42 uur
De twee toestellen zijn terechtgekomen op akkers in het buitengebied bij Oudemolen. Officieel is dit wel binnen de grenzen van Willemstad, maar ligt het dus veel dichter bij de kern van Oudemolen dan bij de kern van Willemstad.

14.15 uur
Een man van het veilig gelande toestel is gewond naar het ziekenhuis. Volgens de Veiligheidsregio zijn de verwondingen niet ernstig. De man die bij hem in het vliegtuig zat is met hem mee naar het ziekenhuis.

14.10 uur
De identiteit van de twee overleden mannen is nog niet bekend gemaakt. Dit in verband met het informeren van de nabestaanden.

14.05 uur
Een aantal gasten op een bruiloft is vrijdagmiddag getuige geweest van de dodelijke vliegtuigcrash in Oudemolen, op tweehonderd meter afstand van de feestlocatie. Acht van de bruiloftsgasten gingen meteen naar de plek van de crash, maar konden de twee overleden inzittenden van het vliegtuig al niet meer helpen.Lees hier hun hele verhaal

13.51 uur
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint vrijdag nog een onderzoek naar de dodelijke crash van een sportvliegtuig bij Oudemolen ''Dit valt gezien de ernst van het ongeluk onder onze onderzoeksverplichting'', zegt de woordvoerster. In een internationaal verdrag is vastgelegd welke incidenten altijd onderzocht moeten worden.

13.50 uur

Wachten op privacy instellingen...

13.43 uur

Wachten op privacy instellingen...

13.38 uur
Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant: een inzittende van het vliegtuigje dat een noodlanding maakte is ter observatie meegenomen door de ambulance. De andere inzittende is met de schrik vrijgekomen. Beide vliegtuigjes zijn afkomstig van het vliegend museum Seppe.

13.35 uur
De twee mannen van het veilig gelande toestel zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

13.31 uur
De vier mannen vlogen in twee Piper Cubs. Dat zijn kleine, ex-militaire toestellen, meldde een medewerker van Breda International Airport. Ze zijn afkomstig uit de nostalgische vloot van het vliegveld.
Het is het meest bekende lichtgewicht vliegtuig. Er kan één piloot in en één passagier. Het vliegtuig kan zo’n 140 kilometer per uur. De vliegtuigjes worden ook wel gebruikt als watervliegtuig. De vliegtuigen kunnen worden uitgerust met drijvers voor op het water, ski’s voor sneeuw en extra grote banden voor op zandvlaktes.

13.27 uur
Breda International Airport meldde eerder dat de twee mannen in het veilig gelande toestel ongedeerd zouden zijn. De Veiligheidsregio zegt dat dit niet bekend is.

13.18 uur
Veiligheidsregio meldt dat er twee doden zijn.

Wachten op privacy instellingen...

13.12 uur
Er zijn mogelijk slachtoffers te betreuren, meldt de politie. Breda International Airport, waar de vliegtuigjes rond tien uur vanochtend zijn opgestegen, meldt dat de twee mannen in één vliegtuigje ongedeerd zouden zijn. Hun vliegtuig is veilig aan de grond gekomen. Onbekend is dus hoe de mannen in het andere vliegtuigje eraan toe zijn.

13.11 uur
In beide vliegtuigjes zaten twee mensen, allemaal mannen.
De vier mannen zijn bekend op de luchthaven. "Het zijn allemaal ervaren vliegers. Ze gingen formatievliegen. We hadden ze een uur geleden nog hier op de toren", aldus de medewerker.

13.10 uur

 

Wachten op privacy instellingen...

13.00 uur
De Veiligheidsregio Zeeland- West-Brabant meldt dat er twee sportvliegtuigjes tegen elkaar aan zijn gevlogen. Beide toestellen moesten een noodlanding maken. Hierbij is een toestel gecrasht. Het andere toestel zou volgens Breda International Airport ongedeerd zijn

12.30 uur
Er komt een melding binnen van een incident met twee vliegtuigen. Een toestel is gecrasht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.