Video

Zwemmer Mike van der Zanden over Maarten: 'Dit is maar voor een handjevol mensen weggelegd'

22 juni 2019 om 10:12
nl
Maarten van der Weijden is zaterdag begonnen aan de tweede dag van zijn tocht van 195 kilometer. Maar is het menselijk mogelijk om die afstand in vier dagen tijd te zwemmen? “Dit is maar voor een handjevol mensen weggelegd", meent zwemmer Mike van der Zanden. "Het is een uitputtingsslag. Je hebt een gigantisch uithoudingsvermogen nodig, dat je ook lange tijd moet kunnen aanspreken.”
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De 32-jarige zwemmer uit Moergestel zwemt al van jongs af aan. In 2004, 2008 en 2012 deed hij mee aan de Paralympische Spelen op de 100 meter vrije slag, de 400 meter vrij, de 100 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag.

“De langste afstand die ik ooit gezwommen heb, is 5 kilometer", vertelt Van der Zanden. "Er is geen Nederlandse zwemmer die wel ooit 195 kilometer heeft gezwommen. Edith van Dijk komt met haar 88 kilometer het meest in de buurt, maar dat was stroomafwaarts.”

Mentaal het moeilijkste
Vorig jaar mislukte de zwempoging van Van der Weijden. Hij moest ziek en uitgeput opgeven. Dit jaar slaapt hij meer (drie uur per dag), gaat hij meer eten en heeft hij een ander pak aan dat hem tegen onderkoeling moet beschermen. Ook heeft hij nu een andere datum gekozen: eind juni, wanneer de nachten korter zijn.

Van der Zanden denkt dat Van der Weijden een goede kans maakt om de afstand te voltooien. “Het zou waanzinnig zijn als het lukt. Ik denk dat het vooral geestelijk een uitdaging is. Door meer rust te nemen en goed te eten, kan Maarten lichamelijk veel aan. Maar mentaal is het moeilijk, op sommige stukken zal hij zich misschien ook eenzaam voelen.”

Vergelijkbaar met 21 uur per dag rennen
Als Van der Weijden het tot maandagochtend redt, gaat hij volgens Van der Zanden maandagavond ook de eindstreep in Leeuwarden over. “De laatste meters doen het meest pijn. Maar als je al zover gekomen bent, geef je niet meer op. Dan ben je zo gemotiveerd... Maarten heeft ook hulp van een mental coach, denk ik. Die heb je wel nodig."

"Als je maandag geestelijk nog goed bent, is het gemakkelijker om lichamelijk dat laatste beetje reserve te vinden. Mensen vragen zich wel eens af hoe zwaar dit is. Nou, vergelijk het maar met een vierdaagse. Maar dan rennend in plaats van wandelend en dat 21 uur per dag. Ik doe het Maarten niet na.”

Meezwemmers
Vorig jaar moest Van der Weijden het zonder meezwemmers doen. De e-coli-bacterie hield hen uit het water. Dit jaar zwemmen er op verschillende stukken wel mensen een stuk mee.

“Zeker bij het tweede deel kan dit helpen. Maar Maarten zal zich vooral op zichzelf concentreren. Dit is een strijd met zichzelf en een strijd voor alle kankerpatiënten. Al zal hij wel meekrijgen dat hij veel steun krijgt van de mensen in het water en langs de kant. Vorig jaar nam hij op sommige plekken ook de tijd om de mensen te begroeten”.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.