Den Bosch gaat vol voor organisatie Eurovisie Songfestival 2020 en werkt aan 'bidbook'

3 juli 2019 om 00:09
nl
Het is Den Bosch menens. De gemeente gaat een bod doen op de organisatie van het Eurovisie Songfestival volgend jaar. In een besloten raadsvergadering beslisten de politieke partijen dinsdagavond in grote meerderheid dat Den Bosch een 'bidbook' gaat aanbieden aan de organisatie. Daarin beschrijft de stad wat ze te bieden heeft en hoeveel ze wil meebetalen aan de organisatie.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Volgens burgemeester Jack Mikkers past het Eurovisie Songfestival bij zijn stad: "Ik denk dat wij een stad zijn van gastvrijheid. En qua accommodaties kunnen we het zeker organiseren. Volgens mij hebben we een bid dat zeker kan concurreren met andere aanbieders. We laten zien wat de kracht van Brabant, Den Bosch de mensen hier is."

Wachten op privacy instellingen...

Een songfestival organiseren kost zo'n 25 miljoen. De organiserende omroep moet dat betalen, in dit geval AVROTROS in samenwerking met de NOS en de NPO. Maar ook de gaststad levert een bijdrage. Tel Aviv betaalde afgelopen jaar naar verluidt ruim 5 miljoen.

Concurrentie
De financiën noemt Mikkers 'een teer punt'. Over het precieze bedrag doet hij geen uitspraken: "We vinden dat we nu in een concurrentiestrijd zijn met andere gemeentes. Wij bieden wat wij verantwoord vinden voor het organiseren van zo'n evenement. Het bedrag is in afweging genomen met de provincie en andere partners." Het bedrag dat het maximaal mag kosten, staat volgens Mikkers al vast.

'Geen losing game'
Den Bosch staat er niet alleen voor. Brabant zal als regio een bod doen. Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, vertelde eerder dat het ook hem menens is: “Als we een poging doen, dan doen we dat om te winnen. Het zal geen 'losing game' worden.”

Wachten op privacy instellingen...

De locatie voor het songfestival wordt als het aan Den Bosch ligt de Brabanthallen. Die plek voldoet volgens Jeroen Dona van de Brabanthallen aan alle eisen: "Wij zijn de grootste en eigenlijk de enige Brabantse locatie met voldoende capaciteit om zo'n immens evenement te huisvesten."

Duizenden bezoekers
Omdat Duncan Laurence, oud-student van de Tilburgse Rockacademie, in mei het Eurovisie Songfestival won, moet ons land het evenement volgend jaar organiseren. Daar komt veel bij kijken. Aan het songfestival doen ruim veertig landen mee. Die sturen allemaal een delegatie naar de gaststad. In hun kielzog reizen veel journalisten en fans mee. Al met al duizenden mensen die allemaal in en rond de stad eten, drinken en verblijven.

Het songfestival zet de spotlight op de organiserende stad. Dat levert veel op, maar het kost ook veel geld. Leeuwarden, Den Haag en Breda toonden eerder interesse, maar haakten af. Andere steden die nog in de race zijn, zijn Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Maastricht.

Beslissing na de zomer
Den Bosch moet vóór 10 juli, twaalf uur 's middags een bidbook hebben ingeleverd bij AVROTROS, NPO en NOS. In de zomer bezoekt de omroep alle locaties die een bod hebben uitgebracht. En na de zomer beslist de omroep in overleg met de EBU, de European Broadcasting Union, het samenwerkingsverband van alle Europese omroepen, welke stad in mei 2020 gaststad wordt voor het eerste Eurovisie Songfestival in Nederland in 39 jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.