Sinterklaasintocht Eindhoven: vooral taakstraffen voor relschoppers, 14 verdachten veroordeeld - Omroep Brabant

Sinterklaasintocht Eindhoven: vooral taakstraffen voor relschoppers, 14 verdachten veroordeeld

3 juli 2019 om 17:58
nl
Veertien mannen zijn woensdag door de politierechter in Den Bosch veroordeeld omdat ze betrokken waren bij rellen tijdens de sinterklaasintocht in Eindhoven, op 17 november afgelopen jaar. Dertien relschoppers kregen taakstraffen van 60 tot 160 uur opgelegd. Eén verdachte kreeg van de rechter vanwege zijn forse strafblad naast een taakstraf van negentig uur ook een celstraf van twee weken.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Een vijftiende verdachte werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. De veertien werden veroordeeld voor openlijk geweld tegen demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet en tegen de politie.

De intocht liep uit de hand toen ongeveer honderd voorstanders van Zwarte Piet door de politieafzetting probeerden te breken om bij de 'Kick Out Zwarte Piet'-demonstranten te komen. Ze gooiden met eieren, pepernoten en blikjes bier naar de demonstranten. Ook deelden ze klappen en trappen uit en klonken er beledigende spreekkoren.

Kinderen betrokken
De rechter besteedde extra aandacht aan een verdachte die zijn eigen kind had meegenomen. Dat gold ook voor een relschopper die een voor hem onbekend kind aanspoorde een ei te gooien. De politierechter noemde dat allebei laakbaar.

De groep 'Kick Out Zwarte Piet'-demonstranten bestond uit zo'n veertig mensen. Zeven van hen en een politieagent deden aangifte.

Acht relschoppers moesten maandag voor de rechtbank in Den Bosch verschijnen. Justitie eiste tegen een van hen een celstraf van twee maanden. De zeven anderen hoorden taakstraffen variërend van 100 tot 140 uur tegen zich eisen. Woensdag moesten nog eens zeven mannen zich voor de rechter verantwoorden. De politierechter deed vervolgens meteen uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.