Webwinkel dealde drugs over de hele wereld: kopstukken moeten vijf jaar de cel in

3 juli 2019 om 16:00
nl
De mensen achter een criminele webwinkel draaien voor vijf jaar de cel in. Een van hen is een man uit Werkendam die de doosjes maakte waarin de illegale pillen en poeders verpakt werden. Xtc, ketamine, lsd, MDMA en coke, alles was bij ze te koop.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De Werkendammer (49) had thuis zes 3D-printers waarmee hij make-updoosjes met een dubbele bodem en ook inktcartridges maakte. Daarin konden drugs worden verstopt. Ze verstopten de drugs ook in dozen van Nintento-spelcomputers:

Wereldhandel
Volgens het OM verkocht de webwinkel, waar hij de doosjes voor maakte, tienduizenden pakketjes over de hele wereld. Van Australië tot Egypte en van Rusland tot de VS.

De verdachten werden betaald met cryptomunten, onofficieel geld dat vooral op internet en in illegale kringen wordt gebruikt. Volgens de rechtbank in Rotterdam hadden ze een omzet van zeker 800.000 euro. Twee jaar lang deden ze dat. "Makkelijk geld voor weinig werk", noemde het OM hun werkzaamheden op de zitting.

Tabakswinkel
De andere twee veroordeelde mannen komen uit Amsterdam. De rechtbank tilde zwaar aan de handel en ook het wapenbezit en witwassen van enkele verdachten. Er was 6,5 jaar geëist maar niet alles kon worden bewezen.

In Amsterdam hadden ze een kantoor en inpakafdeling. Postpakketten werden in onder meer een tabakswinkel door de politie getraceerd en een van de verdachten vergat een keer versleuteld te communiceren. Zo werden onder andere de bestellijst en de afleveradressen gevonden. Maart vorig jaar werden de webwinkel offline gehaald en onlangs was de rechtszaak.

Veel handel
Volgens het OM hebben ze meer dan 38.000 xtc-pillen, 63.000 lsd-trips, 100 kilo MDMA (de werkzame stof van xtc), 5 kilo cocaïne, 10 kilo ketamine en kleinere hoeveelheden crystal meth en cannabis verstuurd.

De verdachten zijn nog niet van het OM af. Dat heeft al aangekondigd dat ze voor twee miljoen euro worden kaalgeplukt. Dat is de winst die ze met hun handel zouden hebben geboekt.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.