Video

Majoor Marco Kroon houdt 'blijvend letsel' over aan arrestatie wildplassen

11 juli 2019 om 17:14
nl
Voor de militaire politierechter in Arnhem begon donderdag de eerste zitting in het proces rond majoor Marco Kroon uit Den Bosch met vijf kwartier vertraging. Een voorteken dat het een rechtszaak van de lange adem kan worden. Kroon, oorlogsheld en drager van de Militaire Willems Orde, wordt verdacht van geweld tegen de politie tijdens de afgelopen carnaval. Hij ontkent alle beschuldigingen.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De politierechter besloot uiteindelijk het dossier naar de meervoudige kamer te verwijzen: drie rechters gaan zich er over buigen. Een van hen is de politierechter die donderdag de zitting deed.

Het is nog onbekend wanneer de volgende zitting is.

Daarmee kregen de advocaten van Kroon uitstel en de meervoudige kamer die ze wilden. De raadslieden Geert-Jan en Carry Knoops willen onder meer deskundigen horen en onderzoek laten doen naar de camerabeelden van de bodycam die een handhaver van stadstoezicht (een 'boa') met carnaval maakte. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops zijn de originele beelden gewist en is er alleen nog een bewerkte (geknipte) samenvatting. En dan zou het ook nog eens om onduidelijke beelden gaan.

Ook echtgenote Mirjam Kroon maakte video-opnames met haar mobieltje van het incident. Die beelden stroken volgens de advocaat niet met de verklaringen van twee politiemensen. De rechter was van mening dat ook zij als getuige gehoord moet worden.

Opgewekt
Kroon (48) verscheen donderdag niet in uniform in het paleis van justitie in Arnhem. Hij is geschorst en mag dat uniform niet dragen, ook niet eventjes. In andere militaire zaken is het gebruikelijk dat militairen in uniform voor de rechtbank verschijnen. Kroon had wel een militaire rugzak bij zich, met camouflagekleuren en zijn naam en registratienummer. "Meegereisd naar Mali", zei Kroon lachend, over zijn laatste missie voor de Koninklijke Landmacht.

De majoor maakte voor de zitting een opgewekte en strijdbare indruk en kletste wat met de vele journalisten. Kroon werd vergezeld door zijn echtgenote en cabaretier Javier Guzman met wie de militair sinds kort bevriend is.

Geslachtsdeel, kopstoot en middelvinger
De officier van justitie bevestigde aan het begin van de zitting de beschuldigingen die al eerder bekend zijn geworden over de bewuste 3 maart dit jaar in Den Bosch toen Kroon carnaval aan het vieren was. 'Met een borreltje op', erkende hij, maar dronken? Nee.

Tijdens de bewuste nacht zag politie te paard Kroon in hartje stad wildplassen. Ze schreven een bekeuring uit. "Maar daarna bleef hij zuigen" zei de officier van justitie. Kroon zou na de bon met zijn geslachtsdeel hebben gezwaaid, wat leek op een provocatie richting de politie.

Verder zou Kroon zijn middelvinger richting een agent hebben opgestoken. Ook zou hij een inspecteur van politie een kopstoot hebben gegeven, met een bloedende neus tot gevolg. Kroon wordt schennispleging, belediging en geweld ten laste gelegd.

 

'Politiegeweld'
Op de zitting werd bekend dat majoor Kroon aangifte heeft gedaan tegen drie politiemensen die er die carnavalsnacht bij waren in Den Bosch. Hij verwijt ze mishandeling met zwaar lichamelijk letsel. Kroon claimt dat hij blijvend gewond is geraakt aan zijn hand tijdens de arrestatie. Er zou aan zijn boeien zijn getrokken terwijl hij stilstond. Opdrukken en diverse soorten sporten beoefenen zitten er niet meer in, zegt zijn advocaat.

'Ik ben behandeld alsof ik een terrorist was', zou Kroon hebben gezegd toen hij geboeid werd afgevoerd door de politie.

Dat onderzoek naar het politie-optreden zou inmiddels zijn overgenomen door de recherche buiten de eenheid Oost-Brabant, in Breda. Knoops vindt dat het eigenlijk een zaak is voor de rijksrecherche die politiegeweld onderzoekt.

Twee politiemensen die er bij waren in de carnavalsnacht, hebben volgens de advocaat ná 3 juni een vordering als slachtoffer ingediend. Eentje claimt 150 euro voor het zien van het geslachtsdeel van Kroon. 'Shock-schade' noemde Knoops dat.

Drugstest
Op de zitting bleek ook dat de advocaten een eigen drugstest lieten uitvoeren bij Marco Kroon, kort na carnaval. Dat is gedaan om later verwarring en nieuwe geruchten te voorkomen, zei het advocatenteam. De uitkomst was negatief: geen drugsgebruik. Ook een speekseltest van de politie leverde overigens geen sporen op.

Het gerucht over drugsgebruik ging even in de media. Het is niet opgenomen in de aanklacht van het OM. Maar het drugs-verhaal had enorme impact. "Een kulverhaal, met gigantische reputatieschade. Lezingen werden afgezegd", zei Knoops.

De advocaat zei dat 'de carrière van Kroon in handen van justitie ligt'. "Al maanden bijt ik op mijn lip," zei Kroon zelf nog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.