Video

Hitterecord opnieuw verbroken: ruim door de 40-gradengrens

26 juli 2019 om 13:23
nl
Het was donderdag de heetste dag ooit gemeten. Om vijf uur tikte de thermometer de recordtemperatuur van 40,7 graden aan op vliegbasis Gilze-Rijen. We hielden de hele dag een liveblog bij.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

19.42. Warmer dan de 40.7 graden die we in Gilze-Rijen hebben gemeten gaat het vandaag niet worden, aldus MeteoConsult en Buienradar. Rond middernacht is het nog 30 graden. Dat wordt dus een plaknacht. We sluiten hiermee ons liveblog af.

Wachten op privacy instellingen...

19.28 Hoe lang duurt het voordat een ijsblok van 30 kilo bij dit weer is gesmolten. Exact 12 uur, 26 minuten en 9 seconden, blijkt uit een experiment van Omroep Brabant.

Wachten op privacy instellingen...

18.50 Op vakantie in Europa? In veel Europese landen is het ook bloedheet. Ook in Duitsland is donderdag een hitterecord gesneuveld. In de plaats Lingen, net over de grens bij Twente, steeg het kwik naar 42,6 graden, meldt de Duitse weerdienst DWD. Voor het eerst sinds de temperaturen in Parijs in 1873 systematisch worden bijgehouden, is er een temperatuur van 42,6 graden gemeten. Hiermee gaat een stokoud record uit de boeken. Eind juli 1947 werd in de Franse hoofdstad 40,4 graden gemeten.

18.25 Het vee bij Engelen heeft zo haar eigen manier om de hitte te trotseren.

Wachten op privacy instellingen...

18.15. De hitte zorgt voor extra storingen op het spoor. In deze warmte zet staal uit. Een stuk spoor van 30 meter kan wel een centimeter langer worden. En omdat het spoor zo strak ligt als ‘een gespannen elastiekje’, kunnen er kronkels in het spoor ontstaan. In Helmond is er een storing bij de spoorbomen, waardoor de slagbomen niet omhoog gaan.

18.00 Bij de zwembaden was het vandaag ontzettend druk. Langzaam stromen parkeerterreinen leeg. Bij meren blijft het druk, bijvoorbeeld bij de Galderse Meren in Breda.

17.45 De Merwedebrug in de A27 bij Werkendam wordt sinds donderdag gekoeld met water. De stalen brugdelen zijn door de hoge temperatuur uitgezet en hierdoor kan het beweegbare deel van de brug niet meer goed open of dicht.

17.38 De Thalys rijdt donderdag en vrijdag met problemen. Er worden geen tickets meer verkocht. Het bedrijf spreekt over 'ernstige hinder door exceptionele weersomstandigheden.'

Wachten op privacy instellingen...

17.30
Deze weerman houdt de temperatuur in de gaten op het weerstation van Gilze-Rijen. Als de temperatuur van 40 graden voor het eerst in de geschiedenis wordt aangetikt, zou je zeggen dat het een bijzonder moment voor hem is. Zelf vindt hij het 'maar een getal'.

Wachten op privacy instellingen...

17.25
Zelf geen zwembad? Dan ga je toch lekker in de sloot liggen!

17.20
Heb jij zelf nog leuke kiekjes van hoe jij de warmte vandaag overleeft? Stuur je foto naar de WhatsApp van Omroep Brabant: 06-82658806.

17.15
Vrijwilligers van Stichting Met je Hart gingen bij ouderen langs om ijsjes uit te delen en om een 'verkwikkend' gesprek met ze te hebben.

17.00
Bijna overal is het meer dan 40 graden. Alleen het weerstation in Volkel geeft nog 39,6 graden aan. Het warmste punt staat in Gilze-Rijen, met 40,7 graden.

16.45
Hitteheld nummer twee! Matty is zonwering-installateur en zijn vrouw vond dat hij wel wat verkoeling kon gebruiken. Daarom ontvangt hij het zomers Brabander pakket. Zelf is hij er vrij nuchter onder: "We zijn geen watjes, we zijn het gewend. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar ik ben niet zo'n klager."

16.35
Blijf binnen, want de smog tast de longwegen aan, waarschuwt longarts Frank Smeenk van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven.

Wachten op privacy instellingen...

16.30
Sommige mensen vermijden Gilze-Rijen nu liever met deze extreme temperaturen.

Wachten op privacy instellingen...

16.25
Een oververhitte Ford kon niet meer verder rijden en de bestuurder heeft de wagen gewoon achtergelaten bij de afslag Gilze op de A58.

Wachten op privacy instellingen...

16.05
Ook in Eindhoven is de temperatuur boven de veertig graden gestegen: 40,3

16.00
Op drie plaatsen in Nederland zijn temperaturen boven de veertig gemeten. Op vliegbasis Twenthe en in Hupsel in de Achterhoek. Vliegbasis Gilze-Rijen gaat nog steeds aan kop.

15.55
Een duik nemen in het water met dit warme weer is wel zo lekker. Voor de kleintjes zijn zwembandjes belangrijk, maar volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voldoen de
ronde zwembandjes gekocht bij lekker-zwemmen.nl niet aan de wetgeving. Daarnaast zijn in de afgelopen
periode in meerdere gevallen de naden gescheurd. Hierdoor bestaat
het gevaar op verdrinking. Mensen die de zwembandjes hebben gekocht, kunnen ze terugbrengen
.

15.45
Bij de voordeur van Omroep Brabant staat nog steeds een groot blok ijs. Het blok ijs ligt sinds vanochtend voor het gebouw en deze is nog steeds niet gesmolten. Hoelang duurt het tot het blok helemaal weg is?

Wachten op privacy instellingen...

15.40
Het verbod voor het gebruik van oppervlaktewater in Waterschap Aa en Maas is uitgebreid. Het gold al voor het hele gebied van het waterschap ten zuiden van de lijn Den Bosch–Nuland–Herpen. Hier zijn nu het Kanaal van Deurne en de Helenavaart bijgekomen. Het verbod geldt voor de agrarische sector, maar ook het sproeien van sportvelden of tuinen met water uit een sloot of beek is verboden.

Het verbod geldt niet voor drinkwater voor vee, het blussen van branden en het onttrekken via een regelbaar drainagesysteem.

15.35

Wachten op privacy instellingen...

15.30
Kraanmachinist Cees heeft het verschrikkelijk warm, maar het gaat wel hartstikke goed. "We doen ons best." Zijn vrouw vindt hem een echte hitteheld en stuurde 't Brabants Buske een berichtje dat hij wel een dikke pluim verdiende. Die krijgt hij in de vorm van een zomers Brabander pakket.

15.20
Voor meteogroup was het nog lang onduidelijk of de veertig graden aangetikt zou worden in Brabant. "Het is gelukt en er gaat nog wel wat graden bij komen. Door lokale factoren is dit gelukt." Eindhoven zit Gilze-Rijen op de hielen want daar is het al 39,6 graden.

15.00
De 40 graden is aangetikt. Op vliegbasis Gilze-Rijen werd het 40,4 graden.

Wachten op privacy instellingen...

14.50
Nieuw hitterecord! 39,5 graden gemeten op vliegbasis Gilze-Rijen. Na een dag is het hitterecord van 39,3 graden in Eindhoven alweer gesneuveld.

14.25
Omroep Brabant houdt het hoofd koel.

Wachten op privacy instellingen...

14.10
Brabant is het hitterecord mogelijk na een dag al kwijt. In Deelen bij Arnhem werd donderdag een temperatuur van 41,7 graden gemeten, meldt het KNMI. Het KNMI laat weten dat het verrast is door die hoge waarde. "De temperatuur steeg ongeloofwaardig snel". Het weerinstituut onderzoekt of de meting helemaal correct is uitgevoerd. Het warmste plekje in Brabant is Eindhoven met 39,1 graden.

Wachten op privacy instellingen...

13.55
Attractiepark de Efteling heeft ook last van de hitte. De Gondoletta lag enige tijd stil. De reden: een te lage waterstand. Volgens een woordvoerster komt de lage waterstand waarschijnlijk door de hitte.

13.45
De laatste stop van het Brabants Buske is in Hoeven bij varkensboer Frank. De varkensboer moet veel werken want de varkens hebben extra aandacht nodig in de hitte.

Wachten op privacy instellingen...

13.40
De treinen van de NS hebben ook last van de extreme hitte. Meer treinen zijn in onderhoud dan normaal. Daardoor heeft de NS minder treinen beschikbaar.Tussen Amsterdam en Eindhoven rijden vier in plaats van zes Intercity's per uur. Tussen Eindhoven en Sittard rijden twee in plaats van de vier Intercity's per uur.

Wachten op privacy instellingen...

13.35
Het Brabants Buske crost nog door de provincie en is in Etten-Leur bij Koen van Riel. Hij werkt als hovenier. Dat is heel erg warm, maar gelukkig staan de sproeiers aan.

Wachten op privacy instellingen...

13.15
De oefenwedstrijd van TOP Oss tegen MVV Maastricht wordt vanwege het warme weer vrijdag twee uur uitgesteld.

Wachten op privacy instellingen...

13.10
Ouderen vinden het lastig bij deze tropische dagen om hun lichaam op temperatuur te houden. Daarom is het belangrijk om het lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen. Laura van Geffen is Klinisch geriater in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. Zij heeft 3 belangrijke tips voor iedereen om onze lieve ouderen een handje te helpen.

12.50
De voetbalclubs trotseren ook de hitte. De spelers van PSV drinken genoeg water tijdens de tropische dagen.

Wachten op privacy instellingen...

De spelers van NAC Breda trainde tijdens deze tropische dag fanatiek door.

Wachten op privacy instellingen...

12.40: 36,3 graden

12.30
Het wordt warmer en warmer. In Oirschot stijgt de temperatuur al richting de 35 graden.

12.10
Heb jij ook zoveel vragen over de hitte, warmterecords en hoe het kan dat het zo warm wordt in Brabant? Kijk live naar Q&A met weerman Alfred Snoek en stel je vragen over de hitte.

12.05
Brabant Water waarschuwt tijdens de tropische dagen voor het watergebruik. "Beperk het watergebruik zoveel mogelijk tijdens de piekmomenten. Zo kunnen wij de waterdruk in heel Brabant op peil houden en is er minder kans op bruin water uit de kraan. Hoe minder water we verbruiken hoe beter. Dit geldt natuurlijk niet voor het drinken van water."

Wachten op privacy instellingen...

11.55
Het is tropisch en dat zal vrijdag ook aanhouden. Toch kan er donderdag plaatselijk een bui vallen met stevige onweersbuien. Donderdagnacht blijft de hitte hangen. Het wordt 's nachts zo'n 22 tot 25 graden.

11.50
De temperatuur blijft stijgen. Het is ondertussen al 33,7 graden en het is nog niet eens middag.

11.45
Door de hitte heeft de milieustraat in Drunen aangepaste openingstijden. Het is daar ongeveer vijftig graden en dat vinden zij onverantwoord voor de medewerkers. Daarom is de milieustraat donderdag en vrijdag van tien tot twaalf uur geopend en tussen half twee en vier uur.

Wachten op privacy instellingen...

11.30
Donderdag geldt een smogalarm voor onze provincie vanwege vorming van de ozon. De luchtkwaliteit is volgens het RIVM in verschillende delen 'zeer slecht'.Bij een smogalarm kan iedereen last kan krijgen van luchtvervuiling, terwijl de gebruikelijke smogwaarschuwing alleen geldt voor gevoelige groepen. Bij smog door ozon kan je luchtwegklachten krijgen, zoals hoesten en kortademigheid en astmaklachten. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.

Wachten op privacy instellingen...

11.25
De politie uit Rotterdam kwam wel met een heel bijzonder verzoek. De politie vraagt of niemand wil wegrennen als de politie vraagt om te blijven staan. Het is veel te warm om te rennen. Als de temperaturen onder de twintig graden zakt, doen ze graag weer mee aan de achtervolging. Zou de politie in Brabant dit verzoek ook hebben?

Wachten op privacy instellingen...

11.10
Het Brabants Buske rijdt nog steeds rond en zijn gearriveerd bij Matty uit Breda. Hij installeert de hele dag zonweringen, terwijl hij zelf in de volle zon staat.

Wachten op privacy instellingen...

11.05
Met dit warme weer is een lekker drankje drinken op een terras niet verkeerd. Wil je niet de duur uit zijn, ga dan zeker naar Breda. Het horeca-adviesbureau Spronsen& Partners zocht uit wat je in verschillende steden betaalt op het terras. In Den Bosch ben je het duurste uit voor twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé.

10.50
Een nieuw hitterecord zit er donderdag niet in voor Brabant. De temperaturen stijgen, maar volgens Meteogroup blijven deze waarschijnlijk steken op 39,1 graden in Volkel. En dat is net niet genoeg.

10.35
De kans dat we de veertig graden in Brabant aantikken wordt steeds kleiner. Volgens Meteogroup is Twente de grootste kanshebber. In onze provincie is de kans nog vijftig procent.

Wachten op privacy instellingen...

10.25
De eerste 'held in de hitte' bij het Brabants Buske is Cees. Hij werkt op de kraan aan de uitbreiding van de Zuidelijke Rondweg in Breda. "Het is verschrikkelijk heet. In de schaduw wordt het 40 graden, in de zon 50."

Wachten op privacy instellingen...

10.15
De 30 graden is in Brabant bijna aangetikt. Het is op vliegbasis Gilze-Rijen 29,9 graden en de temperaturen stijgen snel. Een hittegolf zit er in Brabant nog niet in. Vrijdag is pas de vijfde tropische dag omdat de temperatuur zondag net niet boven de 25 graden uitkwam. Er is sprake van een hittegolf als het vijf dagen op rij meer dan 25 graden is, waarvan drie boven de dertig.

10.05
Het Brabants Buske rijdt woensdag tijdens deze hitte door de provincie om hardwerkende kanjers te verrassen met een Brabander pakket.

Wachten op privacy instellingen...

9.45
De temperatuur stijgt snel. Op dit moment is het al 28,9 graden.

9.40
Zo zag Gilze-Rijen er woensdag uit nadat het record verbroken was en de temperatuur op 39,2 graden lag.

Wachten op privacy instellingen...

9.35

9.30
Woensdag was het al bijzonder warm, maar donderdag kan daar nog een schepje bovenop gedaan worden. Er is een kans aanwezig dat de thermometer de veertig graden aantikt. Volgens Meteogroup zijn een aantal weerstations in het land in de race voor de veertig graden. Met name Brabant en Limburg maken kans. Er is tachtig procent kans dat het veertig graden wordt in onze provincie.

9.20
Het was donderdagochtend al weer snel vroeg warm.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!