Antwoord op al je vragen over de hitte van weerman Alfred Snoek [KIJK TERUG]

25 juli 2019 om 11:59
nl
Hoe hou ik het hoofd koel tijdens deze extreme hitte? En wordt het vanaf nu iedere zomer zo? Deze week worden hitterecords verbroken. Woensdag was het met ruim 39 graden en nog nooit zo warm in Nederland en mogelijk wordt dit record donderdagmiddag alweer verbroken. Dat roept vragen op. Meteoroloog Alfred Snoek beantwoordde donderdagmiddag al jullie vragen tijdens onze live Q&A. Hieronder vind je een overzicht van de tien belangrijkste vragen.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Bekijk de vraag-en-antwoordsessie hieronder terug:

Wachten op privacy instellingen...

Alfred Snoek heeft zich gespecialiseerd tot bewaak- en gladheidsmeteoroloog. In de winter geeft hij advies aan wegbeheerders en in de zomermaanden geeft hij advies aan waterschappen, de hsl-lijn en allerlei festivals in binnen- en buitenland. Hij beantwoordde onder meer deze vragen:

Waar moet ik mee oppassen nu er een smogalarm is afgekondigd?

Met dit warme weer blijft smog, een ophoping van vuil, heel makkelijk aan het aardoppervlak kleven. Je merkt daardoor misschien dat de warmte extra op je luchtwegen slaat. Je moet bijvoorbeeld veel hoesten. Blijf daarom binnen en verricht geen zware arbeid.

Woensdagmiddag was het rond vijf uur het warmst (39,3 graden), maar we zeggen normaal dat het rond het middaguur het warmst is. Hoe zit dat?

De zon verwarmt het aardoppervlak. De zon staat rond half twee op het hoogste punt. Tot aan het einde van de middag staat de zon hoog genoeg om de aarde steeds wat meer op te warmen. Aan het einde van de middag is het aardoppervlak dus het meest opgewarmd.

Woensdag waren de omstandigheden om een hele warme dag te krijgen optimaal. Hoe kwam dat?

Vanuit Noord-Afrika kwam er hele warme lucht onze kant op gewaaid. We hadden daarnaast volop zonneschijn en er stond weinig wind. Daarmee heb je de ingrediënten om hele hoge temperaturen te krijgen. De enige spelbreker om het nog hogere temperaturen te krijgen, was woensdag dat de wind draaide. Die ging vanuit het westen waaien vanaf zee, dus dan lever je graden in.

Hoe groot is de kans dat we vandaag de veertig graden gaan halen?

Vandaag lijkt het erop dat de wind niet gaat draaien, en dat hij blijft waaien vanuit het zuiden. Dat zou betekenen dat we de magische grens van 39,3 graden van gisteren gaan overschrijden.
We sluiten het niet uit.

Waarom werd de hoogste temperatuur woensdag gemeten in Brabant?

In het weerstation van Gilze-Rijen werd gisteren rond drie uur de hoogste temperatuur in Nederland gemeten: 38,8 graden. Later op de woensdagmiddag verbrak Eindhoven dat record weer: 39,3 graden. Een van de redenen dat het in Brabant het warmst was in heel Nederland, is dat je in het zuiden zit. Hoe zuidelijker, hoe groter de kans op een record. Daarnaast heeft Brabant vrijwel alleen zandgronden, die warmer worden dan bijvoorbeeld klei- en veengronden die vooral in het westen en in het noorden zitten.

Wat heeft het hitteplan voor zin?

Het hitteplan heeft de afgelopen jaren levens gered, omdat het waarschuwt voor de warmte en advies geeft over hoe je ermee om kunt gaan. In 2003 en 2006 was er geen hitteplan, terwijl de zomers toen ook erg warm waren. Toen was het cijfer van overledenen hoger.

Gaan we deze temperaturen nu iedere zomer krijgen?

Waarschijnlijk gaat dit niet ieder jaar gebeuren. Deze winter hebben we ook de hoogste temperatuur van de wintermaanden berekend, dus dat geeft wel aan wat voor jaar dit is. Wel komen er vaker warmte-opstoten zoals we die nu zien, omdat de westenwinden steeds vaker ontbreken. Dat zijn de koelere winden met regen. Maar het kan net zo goed zijn dat we die westenwinden volgend jaar wel weer veel krijgen.

Hoe zit het met de droogte?

In delen van Brabant wordt het steeds droger. Als er regen was gevallen, was er op zo’n dag als vandaag zo’n vijf à zes millimeter verdampt. Om deze dag te compenseren, heb je een flinke stortbui nodig, maar die komt niet altijd. Het wordt dus steeds droger. Dus: flink sproeien in de tuin, maar wel als de zon onder is, want anders verdampt het weer.

Feit of fabel: in augustus is het altijd het warmst.

Fabel. Juli en augustus zijn vergelijkbaar als het over warme temperaturen gaat. Klimatologisch gezien is het juli zelfs nét iets warmer dan in augustus.

Krijgen we donderdag onweer?

De atmosfeer kan maar een bepaalde hoeveelheid warmte aan, dus het kan zomaar gebeuren dat er een ‘explosie’ komt van de hitte en dat het gaat onweren. Dit weekend is de kans daarop groter. Er komt dan koelere, vochtigere lucht het land binnenstromen die gaat botsen met de warme lucht. Die botsing gaat (onweers)buien opleveren.

Voor meer informatie over de hitte, volg ons liveblog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.