Opnieuw smogalarm vanwege slechte luchtkwaliteit

26 juli 2019 om 17:57
nl
In grote delen van Brabant geldt voor de namiddag en avond een smogalarm. De luchtkwaliteit is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanaf vier uur 'slecht'. Mensen die gevoelig zijn voor smog krijgen het advies om binnen te blijven. Ook wordt zware lichamelijke inspanning in de buitenlucht afgeraden.
Profielfoto van Tobias van der Valk
Geschreven door
Tobias van der Valk

Volgens het RIVM werd om 15.00 op meerdere stations in Zuid-Nederland de alarmdrempel voor ozon overschreden. Ozonsmog ontstaat in de zomer doordat verschillende vervuilende uitlaatgassen onder invloed van de zon worden omgezet naar ozon.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog.

Lees verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

Donderdag gaf het RIVM ook al een smogalarm af voor Brabant en verschillende andere provincies. Toen was de luchtkwaliteit om sommige plekken 'zeer slecht'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.