Video

Colombiaanse fans zien Tourwinnaar Egan Bernal de Acht van Chaam winnen

31 juli 2019 om 18:47
nl
Afgelopen zondag reed hij apetrots over de finish in Parijs en won hij de Tour de France en woensdag schreef hij ook de Acht van Chaam op zijn naam. Tourwinnaar Egan Bernal was de grote publiekstrekker van dit profwielercriterum
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Ook de in Nuenen geboren Kruijswijk verscheen aan de start. Hij werd tweede Dylan Groenewegen, ploeggenoot van Kruijswijk bij Jumbo-Visma, won de sprint om de derde plek.

Het mocht wat kosten, maar Tourwinnaar Egan Bernal stond woensdag dan echt aan de start van de Acht van Chaam. Hij is de twaalfde gele-truidrager die in Chaam aan de start heeft gestaan. Voordat Bernal aan de wielercriterium begon, zei hij dat hij 'vooral wilde genieten'.

“Het voelt fantastisch dat ik drie dagen geleden de Tour de France heb gewonnen, maar ik ben ook heel erg blij om hier te zijn”, zei hij. “Ik ben wel een beetje moe, maar ik ben nog steeds in goede conditie na de Tour.”

 

Het kostte de organisatie van de Acht van Chaam tienduizenden euro's om de Tourwinnaar naar het wielercriterium te krijgen. Maar het gaat Bernal niet om het geld: “Na het winnen van de Tour is het fijn om tijd door te brengen met mijn fans in andere landen, in plaats van om direct terug te gaan naar huis. Dus het gaat niet alleen maar om het geld.”

Colombiaanse fans naar Chaam
Bernal, die zondag werd gehuldigd als eerste Colombiaanse winnaar in de geschiedenis van de Tour de France, reed maandagavond al een criterium in het Belgische Aalst. Dinsdag reed hij in Roeselare, ook in België.

Colombiaanse fans zijn Bernal vanuit Frankrijk achterna gereisd toen ze hoorden dat hij aan de start stond in Chaam. “Ik kom zelf uit Chaam en mijn vrouw is Colombiaanse. We waren tot gisteren in Frankrijk. Toen we erachter kwamen dat Bernal naar Chaam kwam, zijn we gelijk het vliegtuig ingestapt”, zei een fan.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Gezelligheid in Chaam
Buiten een wielerwedstrijd, was het in Chaam ook een dag van feest en gezelligheid. Dinsdagnacht begon dat al met de ‘Nacht van Chaam’. Maar het feest ging woensdag gewoon door:

Wachten op privacy instellingen...

De rondemiss had er ook zin in, en dan vooral om Bernal aan het einde van de ronde te kussen:

Wachten op privacy instellingen...

Deelnemersveld
De Acht van Chaam was woensdag al vroeg begonnen. Het is dit jaar de 81e editie en daarmee is 'De Acht' het oudste wielercriterium van Nederland.

Bij de vrouwen stonden onder anderen La Course-winnares Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Lucinda Brand, Roxane Knetemann en Floortje Mackaij aan de start. Vos kwam als eerste over de finish, Van Vleuten als tweede en Mackaij als derde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.