Video

Onze vorstin vierde haar verjaardag in Londen, Nederlandse driekleur en oranje wimpel waren verboden

31 augustus 2019 om 08:00
nl
31 augustus 1944. Koningin Wilhelmina is vandaag jarig. Onze vorstin wordt 64 in Londen. Het vrije Londen. Nadat op 10 mei 1940 de Duitsers ons land binnenvielen, vluchtte de koninklijke familie naar Londen.
Geschreven door

Via Radio Oranje stuurt de koningin radioberichten naar de Nederlandse bevolking. Tijdens de bezetting is het verboden om de Nederlandse vlag en de oranje wimpel uit te steken.

Wachten op privacy instellingen...

De Duitsers hebben de vrije pers in Nederland monddood gemaakt. De bezetters controleren dagelijks alle kranten. Alleen nazipropaganda is toegestaan. Met die bril op lezen de Duitsers Nederlandse kranten. Ook radio’s zijn ten strengste verboden.

Toch komen belangrijke nieuwsberichten bij de Brabanders terecht. Zo horen de luisteraars verhalen over de geallieerden die steeds dichterbij komen. De bevrijding kan niet lang meer duren. Het bericht gaat van mond tot mond. Het brengt mensen in vervoering en er ontstaat een sfeer van blijdschap.

Wachten op privacy instellingen...

Ondertussen ontregelt het verzet de communicatie tussen de Duitsers onderling. Verzetslieden saboteren het telefoonverkeer in de omgeving van Den Bosch en Eindhoven. Hiermee dwarsbomen ze de onderlinge berichtgeving van de Duitsers.

Lees alles over Brabant Bevrijd 1944-2019 op onze themapagina.

De kranten van 1944
Tijdens de oorlog verschenen ook kranten. Wil je de krant van deze dag in 1944 nog eens nalezen, klik dan hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.