Zoveelste winkel gaat dicht: 'Mensen kwamen internetbestelling ophalen van wat wij ook verkopen'

7 augustus 2019 om 20:00
nl
Een probleem waar bijna elke stad of dorp in onze provincie mee te kampen heeft: het verdwijnen van de winkels in het centrum. In Sint Anthonis gaat het wel erg hard. In twee jaar tijd zijn er tien winkels gesloten.
Geschreven door

Het afgelopen jaar sloten in het dorp de elektrozaak, de drogist en zelfs een supermarkt. Binnenkort stopt ook Kantoorboekhandel Hendriks, een begrip in het dorp.

Totaalaanbod verdwijnt
Een van de oorzaken is het domino-effect in het dorp, zegt eigenaar Gérard Hendriks. "Samen met de andere winkels hadden we een soort totaalaanbod. Omdat er meerdere winkels verdwijnen, wordt ook het geheel minder aantrekkelijk, waardoor mensen ergens anders gaan winkelen."

Ook de tijdelijke sluiting van de enige supermarkt heeft daar volgens Gérard invloed op gehad. Maar de grootste boosdoener is misschien wel het internet.

Grote concurrent bezorgt in zijn winkel
De kantoorboekhandel is namelijk ook postkantoor. "Er zijn mensen die pakketjes ophalen van leveranciers waarvan wijzelf ook spullen verkopen. Dus eigenlijk komt de concurrentie echt onze winkel binnen."

Zonder iets in zijn winkel te kopen, lopen klanten daarna zijn winkel weer uit. Of hij daarvan baalt? "Soms vind ik dat zuur, maar het is ook wel een wereld waarin we nu zitten."

'Gemeente kan niets betekenen'
Ondernemersvereniging SWO baalt van de leegstand en wijst voorzichtig met het vingertje richting de gemeente. "Het duurt hier soms drie burgemeesters om iets te bereiken. En soms één raadsvergadering om iets niet te doen. Maar we moeten dus iets wél doen. De gemeente is te weinig ondernemend", vindt Huub Nooijen van SWO.

De verantwoordelijk wethouder zegt niet op de stoel van de ondernemers te kunnen gaan zitten. "Wij kunnen niet voor hun het bedrijf openhouden. Zo werkt het niet", legt wethouder Wouter Bollen uit.

'Maak dorp aantrekkelijker'
Volgens de ondernemersvereniging zou de gemeente het dorp aantrekkelijker kunnen maken en de regels wat kunnen versoepelen. Maar de vraag is of het domino-effect te stoppen is nu er al zoveel steentjes omgevallen zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.