Vijftien doden na 'vergisbombardement' op BBA-bus Etten-Leur, bonje Montgomery en Eisenhower

1 september 2019 om 08:00
Omroep Brabant
Omroep Brabant
1/2
1 september 1944. De oorlog is in alle hevigheid voelbaar en zichtbaar. Dagelijks voeren wel ergens in Brabant geallieerden luchtaanvallen uit om de Duitse bevoorrading te onderscheppen of te verstoren. Deze ochtend openen Amerikaanse vliegtuigen bij Etten het vuur op een Duits legervoertuig. Althans dat dachten de Amerikanen.
Geschreven doorIn werkelijkheid nemen zij een BBA-bus onder vuur. In de bus zitten geen militairen, maar normale burgers. Op de Roosendaalseweg in Etten doorzeven vele kogels de BBA-bus. 15 doden en 14 gewonden. Dat is de trieste balans die na het 'vergisbombardement' wordt opgemaakt. Dertien passagiers, voornamelijk uit Rucphen, vinden de dood. Ook de buschauffeur en de conducteur laten het leven in Etten.


Een van de doden is Johanna van de Luijtgaarden. In een MAX-documentaire gaat nichtje Joke Mol op zoek naar wat er werkelijk is gebeurd op die eerste september in 1944.

Wachten op privacy instellingen...


Bonje op hoog niveau
Op hoog niveau in de legertop van de geallieerden wordt een andere strijd uitgevochten. Legerleider Montgomery en opperbevelhebber Eisenhower hebben bonje over de strategie. Eisenhower wil overal aanvallen en in een breed front optreden. Om iedereen te vriend te houden, beweren critici. Ondergeschikte Montgomery wil juist op één cruciaal punt een gat slaan in de Duitse verdediging om zodoende snel te kunnen optrekken naar het industriële hart van de Duitsers.

Lees alles over Brabant Bevrijd 1944-2019 op onze themapagina.

De kranten van 1944
Tijdens de oorlog verschenen ook kranten. Wil je de krant van deze dag in 1944 nog eens nalezen, klik dan hier.

Wachten op privacy instellingen...