Vader steekt huis met slapende kinderen in brand en moet acht jaar cel in

20 augustus 2019 om 13:40
nl
Een man uit Eindhoven moet acht jaar de cel in, omdat hij brand heeft gesticht in zijn huis waar zijn drie kinderen (3, 4, 9) op dat moment lagen te slapen. De 32-jarige dader kreeg behalve een celstraf ook tbs met dwangverpleging opgelegd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De man, die huwelijksproblemen heeft, kwam eind november vorig jaar tot zijn daad. Hij kon net als de kinderen op het nippertje worden gered. De brandweer haalde de slachtoffers met een hoogwerker via het zolderraam uit het brandende huis aan de Ravensdonk. De dader werd een dag later gearresteerd, de politie had snel in de gaten dat er opzet in het spel moest zijn.

De daad van de vader had in het ergste geval kunnen leiden tot de dood van de kinderen. De rechtbank in Den Bosch rekent hem dat zeer zwaar aan en ziet zijn daad niet alleen als brandstichting maar ook als poging tot moord.

'Gezinsmoord voorkomen'
De officier van justitie sprak twee weken geleden van een drievoudige poging tot moord: haar eis was ook acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens justitie is ternauwernood een gezinsmoord voorkomen. Justitie vindt ook dat de Eindhovenaar elk kind 10.000 euro aan smartengeld moet betalen. De rechtbank bepaalde dat ze recht hebben op gemiddeld ongeveer 12.000 euro.

De brandweer werd op 28 november ’s morgens vroeg gealarmeerd voor een woningbrand in de wijk Genderbeemd. De vader had zelf - na aandringen van zijn oudste kind - 112 gebeld. Bij aankomst van de brandweer was er een grote rookontwikkeling. De kinderen moesten met spoed naar het Radboudumc in Nijmegen worden gebracht. Hun verwondingen bleken mee te vallen.

Geknoeid met rookmelder
Uit technisch onderzoek en een verklaring van een van de slachtoffertjes bleek dat er met een rookmelder op de eerste etage van het huis was geknoeid. Verder was duidelijk geworden dat de man op verschillende plekken in de woonkamer stapels papier in brand had gestoken. Daarna ging hij bij zijn kinderen op zolder slapen en dat was niet gebruikelijk.

Afscheidsbrief voor ex-vrouw
Tijdens de nacht voor de brandstichting begon hij aan een afscheidsbrief aan zijn ex-vrouw. Hij wilde uit het leven stappen vanwege de problematische scheiding en omdat hij zijn kinderen te weinig zou zien, zo zei de officier twee weken geleden. Ze vindt het erg kwalijk dat 'meneer tot op de dag van vandaag zijn betrokkenheid blijft ontkennen.'

De rechtbank vindt het onverteerbaar dat hij niets heeft gedaan om zijn kroost in veiligheid te brengen. Bovendien bracht hij met zijn daad ook buren in gevaar. De rechter hield er wel rekening mee dat de man aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis lijdt en dringend behandeld moet worden.

LEES OOK: Kinderen aan dood ontsnapt nadat vader huis in brand stak, 8 jaar cel geëist

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.