Minister Grapperhaus vliegt naar Thailand om te praten over zaak Johan van Laarhoven

20 augustus 2019 om 19:22
nl
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vliegt later deze week naar Thailand om met vertegenwoordigers van de regering daar te praten over de zaak van de Tilburge coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Die is daar tot tientallen jaren cel veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld. Het bezoek van minister Grapperhaus is zeer bijzonder: het is voor het eerst dat hij actief stappen onderneemt in deze zaak.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise OM vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Zijn echtgenote, die door justitie in Nederland slechts als getuige was aangemerkt, kreeg twaalf jaar.

De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen. De minister gaf toen aan dat hij zijn best zou doen om dit voor elkaar te krijgen.

Ontmoeting vrijdag met Thaise premier
De minister spreekt vrijdag met zijn Thaise ambtgenoot en de premier van het land, schrijft hij dinsdagavond in een brief aan de Kamer. Veel meer wil hij niet over de ontmoeting kwijt. "Gezien het diplomatieke karakter van het overleg kunnen er op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan over de inhoud van de besprekingen."

Frans van Laarhoven, de broer van Johan die al langer pleit voor vrijlating, was niet bereikbaar voor een reactie. Dat geldt ook voor de advocaat van de voormalige coffeeshopbaas.

Via het Twitteraccount Justice for Johan is wel gereageerd op het nieuws met de vraag 'Komen Johan en Tukta eindelijk naar Nederland?' Tukta is de vrouw van Johan van Laarhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.