Burgemeester Jack Mikkers had Eritrese conferentie in Veldhoven niet mogen verbieden - Omroep Brabant

Burgemeester Jack Mikkers had Eritrese conferentie in Veldhoven niet mogen verbieden

21 augustus 2019 om 10:54
nl
Burgemeester Jack Mikkers van de gemeente Veldhoven zat fout toen hij in april 2017 een conferentie door Eritreeërs verbood na rellen. De Raad van State maakte woensdag bekend dat hij meer informatie had moeten inwinnen om te beoordelen of de situatie beheersbaar was en of de conferentie met extra maatregelen, bijvoorbeeld door de inzet van meer politieagenten, toch door had kunnen gaan.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Mikkers (inmiddels burgemeester van de gemeente Den Bosch) verbood het evenement van de Eritrese jongerenconferentie YPFDJ met een noodbevel toen er rellen waren uitgebroken. Dit gebeurde aan de poort van het conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven.

De relschoppers waren vooral boos, omdat een vertrouweling van de Eritrese president erbij zou zijn. Het was de bedoeling dat hij landgenoten zou toespreken die hun vaderland hebben verlaten. Veel gevluchte Eritreeërs vreesden 'de lange arm van Eritrea'.

Zeshonderd deelnemers
Het congrescentrum werd vier dagen afgehuurd door de YPFDJ. Er werden zeshonderd deelnemers verwacht, vooral uit het buitenland.

Grondwettelijk recht op vrijheid van vergadering'
Volgens de Raad van State is er een grondwettelijke recht op vrijheid van vergadering. "Ook bijeenkomsten die bij een deel van de samenleving weerstand oproepen, mogen plaatsvinden en moeten zoveel mogelijk worden beschermd", stelt de Raad van State. "De overheid mag bijeenkomsten dus niet te snel verbieden uit angst voor onveilige situaties."

De Raad van State volgt met dit oordeel een eerdere uitspraak van de rechtbank in Oost-Brabant.

De zaak was aangespannen door het Nederlands Eritrees Platform die de conferentie organiseerde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.