Pegida wil zondag demonstreren op Stadhuisplein: ‘Trek dat blik met agenten maar open' - Omroep Brabant

Pegida wil zondag demonstreren op Stadhuisplein: ‘Trek dat blik met agenten maar open'

25 augustus 2019 om 10:01
nl
Anti-islambeweging Pegida gaat zondag voor het eerst op het Stadhuisplein in Eindhoven demonstreren. Dit bevestigt voorzitter Edwin Wagensveld. Voorheen ging Pegida nooit akkoord met deze locatie. Burgemeester John Jorritsma heeft vrijdag toestemming gegeven voor de demonstratie in het centrum.
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

Pegida heeft al vaak bij de gemeente een aanvraag ingediend voor een demonstratie in Eindhoven. De gemeente stelde het Stadhuisplein als optie, maar Wagensveld wees dat steeds af. De voorkeur gaat uit naar een demonstratie bij een moskee. Dat laat de gemeente niet toe. Zondag zal het voor de eerste keer zijn dat Pegida op het Stadhuisplein gaat demonstreren.

Spelletje spelen
“De burgemeester geeft ons geen andere keus. Hij denkt het spelletje zo te spelen, maar hij komt zo niet van het probleem af. We komen nu naar het Stadhuisplein", aldus de voorzitter.

Wagensveld zal zondagmiddag tussen één en drie uur in Eindhoven staan, maar met hoeveel aanhangers is onbekend. “Al sta ik daar alleen. De gemeente kan een blik met politieagenten opentrekken.”

Al-Fourqaan moskee
Een demonstratie van Pegida, eind mei bij de Al-Fourqaan moskee, liep volledig uit de hand. De politie maakte uiteindelijk een einde aan de Pegida-demonstratie. De politie hield zeven Eindhovenaren, twee Belgen en iemand uit Geldrop aan. De jongste arrestant was 14, de oudste 32.

De gemeente Eindhoven heeft een schriftelijke reactie gegeven op het feit dat Pegida aangeeft om naar Eindhoven te komen. "Als Pegida zondag komt, is dat in lijn met de beschikking die wij daarvoor hebben afgegeven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.