Stickeroverlast na Vastenavend, schoonmaakkosten lopen in de duizenden euro's in Bergen op Zoom

30 augustus 2019 om 19:00
nl
Dat Bergenaren trots zijn op hun Vastenavend dat mag inmiddels wel duidelijk zijn. Maar om het stadje nu vol te plakken met stickers met daarop krabben, motto's of de kreet 'Agge mar leut et' dat gaat zelfs de lokale partij GBWP te ver. Die wil dat de gemeente nu alvast maatregelen neemt voordat het seizoen losbarst.
Geschreven door

Regenafvoeren, lantaarnpalen en kozijnen in de Scheldestad worden nu nog vaak ontsierd door de kleverige boodschappen. "Zeker na de Vastenavend is de vervuiling enorm. Het geeft geen fraai beeld op onze mooie monumenten", zegt fractievoorzitter Aydin Akkaya.

Vastenavendvierder
Als fervent Vastenavendvierder begrijpt Akkaya de lolligheid rond de stickers wel, maar het dat ze moeilijk te verwijderen zijn is meer dan vervelend. "Ik heb ze zelf al zo'n negen jaar op mijn kostuum geplakt zitten. Daar gaan ze gelukkig niet meer af, maar bij schilderwerk is dit natuurlijk echt een probleem."

Voor eigenaren van de panden in de binnenstad zorgt de stickeroverlast voor de nodige ergernis en kosten voor een nieuwe lik verf. "Ondernemers hebben er echt last van. Bovendien kunnen de schoonmaakkosten wel duizenden euro's bedragen", legt hij uit.

Krabbegat
En zo wordt het de o zo keurige binnenstad van het Krabbegat opeens een stuk minder mooi als muren, glasbakken en elektriciteitskastjes zijn behangen met half afgescheurde stickers en affiches. "Vuil trekt vuil aan en verloedert het straatbeeld. Dat moeten we tegengaan", legt Akkaya uit.

De GWBP vraagt dan ook aan het college om uit te zoeken of er voortaan geen anti-wildplakcoating gebruikt kan worden. "Er zijn preventieve maatregelen zoals bijvoorbeeld een coating met boomschorsstructuur waardoor een affiche of sticker niet plakt op bijvoorbeeld glasbakken, deuren, beton en abri's."

Stickerplakwand
Ook andere maatregelen zijn mogelijk. Zo zou volgens Akkaya ook een speciale stickerplakwand in de stad een oplossing kunnen zijn. De GBWP hoopt dat de gemeente voor 11-11 met een oplossing komt voor de stickeroverlast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.