Verbrandingsdood Ger van Zundert: justitie is twee voortvluchtige verdachten op het spoor - Omroep Brabant

Verbrandingsdood Ger van Zundert: justitie is twee voortvluchtige verdachten op het spoor

2 september 2019 om 11:13
Ger van Zundert (foto: Facebook)
Ger van Zundert (foto: Facebook)
Justitie is in de zaak van de brandmoord in Breda de twee voortvluchtige verdachten op het spoor. Al snel na de dood van Ger van Zundert was duidelijk dat naast hoofdverdachte Janie H. nog twee mannen betrokken zijn. "Het onderzoek biedt zeker perspectief", zei de officier van justitie maandag in de rechtbank over de zoektocht naar de twee.
Geschreven door

De 49-jarige Ger van Zundert overleed dinsdag 9 april. Onbekenden zouden zich de avond ervoor hebben voorgedaan als klanten en Van Zundert hebben vastgebonden. Daarna zou H. hem vanwege een zakelijk conflict hebben overgoten met benzine en aangestoken. Hij bezweek de volgende ochtend aan zijn verwondingen.

Hoofdverdachte Janie H. (51) meldde zich kort na de dood van Van Zundert zelf bij de politie, maar beroept zich nog steeds op zijn zwijgrecht. H. was maandag zelf niet in de rechtbank aanwezig bij de niet-inhoudelijk zitting. Hij heeft niet verteld wie de twee onbekenden zijn. Volgens de officier van justitie zit het onderzoek naar hen echter "zeker niet op een dood spoor".

Nieuw bewijsmateriaal
Justitie kwam ook nog met nieuw bewijsmateriaal. Het gaat om DNA-sporen op een blikje bier en een sigaret in de garagebox waar Van Zundert in brand was gestoken. Bovendien zou er bewijs zijn dat H. met de auto van het slachtoffer naar Rotterdam is gereden. Dat was nog voor hij zichzelf - nog altijd in diezelfde auto - bij de politie meldde op de dag van Van Zunderts overlijden.

De inhoudelijke behandeling van de zaak laat nog maanden op zich wachten. Dat komt onder meer omdat H. moet worden geobserveerd bij het Pieter Baan Centrum. Daar is nu een wachttijd van tussen de vier en vijf maanden. Zijn raadsman zei dat H. ‘psychisch instabiel is’. Dat zou ook de reden zijn voor zijn zwijgen. Tijdens een vorige zitting zei H. dat hij op termijn wel wil verklaren.

De volgende zitting is op 28 november.

In tranen
De advocaat van H. zei maandag in de rechtbank dat H. niet stabiel genoeg was om in de rechtbank te verschijnen. "Als ik hem spreek zit hij steeds in tranen. Hij loopt met zijn ziel onder zijn arm."

H. zou psychische hulp krijgen, maar volgens zijn advocaat heeft zijn psycholoog steeds afspraken afgezegd. "Stabiliteit is noodzakelijk voor zijn proceshouding. Ik vind het heel schrijnend dat men op dit moment geen noodzaak ziet voor bijzondere zorg."

H. zat vast in PI Hoogvliet, maar inmiddels is hij overgeplaatst naar PI Krimpen aan den IJssel.

Lees alles over de dood van Ger van Zundert op onze speciale themapagina.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...