Het was een gewaagd aanvalsplan: Montgomery en Eisenhower zetten operatie Market Garden in steigers

BRABANT BEVRIJD - 10 september 1944. Op het vliegveld van Brussel is er topoverleg tussen opperbevelhebber Eisenhower en Montgomery. Onderwerp van gesprek: een operatie die een snelle opmars mogelijk moet maken. Via de Rijn willen de geallieerden rechtstreeks doorstoten naar het Ruhrgebied om de Duitsers in het hart te treffen. Dit speelt op weg naar de bevrijding van Brabant. Iedere dag lees je alle gebeurtenissen van die dag in 1944.

Over de manier waarop verschillen ze echter van mening. Eisenhower wil over een breed front oprukken, Montgomery wil een geconcentreerde opmars. Maar 'Monty' weet Eisenhower te overtuigen van een gewaagd aanvalsplan dat zich voor een groot deel in een smalle strook land in Oost-Brabant gaat afspelen: grofweg op en rond de weg door Valkenswaard en Eindhoven, over Veghel naar Grave en vervolgens via Arnhem naar Hitler-Duitsland.

LEES OOK: themapagina Brabant Bevrijd 1944-2019

Voor de enorme operatie komen er twee Amerikaanse divisies bij, bovenop de Brits-Poolse luchtlandingsdivisie die al aangewezen was: operatie Market is geboren. Op de grond komt er na de landingen, vanuit België een grondoffensief om snel door te stoten: Operatie Garden.

Krantenknipsel2 10-09

De kranten van 1944
Tijdens de oorlog verschenen ook kranten. Jan de Wit uit Rosmalen verzamelden ze en wij mochten in zijn archief kijken. Op zondag 10 september 1944 verschenen er geen kranten. Wil je de krant van zaterdag nog eens nalezen, klik dan
hier.