Duizenden Duitse soldaten staken Westerschelde over met alles wat kon varen

12 september 2019 om 08:00
nl
12 september 1944. Een compleet Duits leger, het 15e, zit opgesloten tussen de (Zeeuws-)Vlaamse kust en Antwerpen. Tienduizenden soldaten steken de Westerschelde over met alles wat kan varen. De overtocht zou zo'n negen dagen in beslag nemen. Het verzet bereidt zich intussen voor op de bevrijding maar heeft weinig wapens. Iedere dag lees je hier alle gebeurtenissen van die dag in 1944.
Geschreven door

De geallieerde luchtmacht heeft de Duitsers in de smiezen. De varende Duitsers worden vanuit de lucht aangevallen. Zeker 28 boten worden tot zinken gebracht. Maar het merendeel van de vijandelijke troepen ontkomt. Wat de geallieerden zich na een tijdje realiseren: de Duitse troepen uit Zeeland verplaatsen zich via de weg bij Woensdrecht vrij ongestoord naar Noord-Brabant. Ze reorganiseren zich en mengen zich in de strijd. Het gaat om een leger van zo'n 85.000 man.

Zuidoost-Brabant
Montgomery geeft opdracht om de Westerschelde naar Antwerpen te openen, maar dat heeft amper gevolgen. De geallieerden vinden de Franse havens aan de kanaalkust, zoals Le Havre en Boulogne ook een goed alternatief. De komende dagen spelen er andere prioriteiten en raakt Antwerpen op de achtergrond. De aandacht verplaatst zich naar het oosten van Brabant. Ten zuiden van de grens bereiden de troepen zich voor op Market Garden.

In Zuid-Limburg trekken de eerste geallieerde troepen Nederland binnen, dat gebeurt bij het dorpje Mesch (bij Eijsden) waar Amerikanen de eerste delen van ons land bevrijden, op hun weg naar Hitler-Duitsland.

Wachten op privacy instellingen...

In Brabant bereiden de verzetsgroepen zich intussen voor op de bevrijding. Maar velen hebben geen wapens. In Eindhoven besluit een verzetsgroep, de Partisanen Actie, een stel Duitsers te demoraliseren en te vragen om hun wapens in te leveren. Het incident loopt op 12 september 1944 op de Boschdijk compleet uit de hand als de Duitse geheime dienst er lucht van krijgt en de verzetsmensen Frans en Henk doodschiet.

Het bizarre verhaal is te lezen op de vernieuwde website van Brabantse gesneuvelden.

De kranten van 1944
Tijdens de oorlog verschenen ook kranten. Jan de Wit uit Rosmalen verzamelden ze en wij mochten in zijn archief kijken. Wil je de krant van deze dag in 1944 ook nalezen, klik dan hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.