Video

Repetities omstreden openluchtvoorstelling Biesbosch Onder Vuur gestart

8 september 2019 om 16:00
nl
Op de plek waar het openluchtspektakel Biesbosch Onder Vuur volgende week in première gaat, werd zaterdag door acteurs en regisseur al druk gerepeteerd. Rond de theaterversie van Biesbosch Onder Vuur ontstond afgelopen week veel ophef omdat producent Rinus Rasenberg 'willens en wetens' had verzuimd om een vergunning aan te vragen. De leges zouden te duur zijn geweest.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Na een paar spannende dagen voor Rinus Rasenberg kwam de provincie afgelopen donderdag toch met goed nieuws voor het openluchtspektakel. De tien voorstellingen in de Biesbosch mogen doorgaan, maar Rasenberg werd ook fors en publiekelijk op zijn vingers getikt. Het verhaal dat hij vergeten was om een vergunning aan te vragen verwijst een woordvoerder van de provincie linea recta naar de prullenbak. "Meneer Rasenberg is tot twee keer gesommeerd om een vergunning aan te vragen en heeft dat niet gedaan", aldus de provincie.

Provincie strijkt over het hart, maar: Eens maar nooit weer
Toch streek de provincie afgelopen donderdag over het hart. In een besluit van Gedeputeerde Staten werd Rasenberg per brief gemeld dat hij toch mocht doorgaan. De provincie gaf daarvoor twee belangrijke redenen. Allereerst was dat de 'grote waarde die nabestaanden en anderen hechten aan een passende viering van de bevrijding, 75 jaar geleden'. Als tweede argument noemde de provincie een beoordeling van Staatsbosbeheer. Die liet weten dat de theateractiviteiten geen ingrijpende gevolgen hebben voor de flora en fauna in de Biesbosch.

Rasenberg dweept met toestemmingsbrief
“Jongetje je bent fout geweest, maar je hebt goed je best gedaan en het mag doorgaan.” Rinus Rasenberg glundert als hij het besluit van de provincie in zijn eigen gekleurde woorden vertelt aan zijn acteurs. “Heel het dorp stond achter ons, dit moest wel doorgaan.” In zijn enthousiasme doet Rasenberg het voorkomen dat hij dikke vrienden is met de commissaris van de Koning en dat Van de Donk 'het wel even heeft geregeld voor hem.'

Net als in de film vertelt de theaterversie het verhaal van de liniecrossers. Ze onderhielden vanaf najaar 1944 het contact tussen het al bevrijde zuiden en het nog bezette noorden. Dwars door de Biesbosch heen vervoerden zij in kano's medicijnen, mensen en cruciale informatie.

Op de plek waar het gebeurde staan nu decors
In een kreek, die in oorlogstijd ook door de crossers werd gebruikt, zijn anno 2019 op pontons decors gebouwd. Aan het eind van een steiger is regisseur Torsten Colijn druk bezig met het aangeven van aanwijzingen. “Hier wil ik meer conflict horen”, zegt hij tegen een acteur, die twee liniecrossers probeert te overtuigen dat ze hem mee moeten nemen naar Werkendam. “Toen ik hoorde van alle ophef over de vergunning heb ik Rinus wel even opgebeld”, vertelt Colijn. “Zijn reactie was dat het gewoon door zou gaan en dat er anders een opstand zou uitbreken. Hij heeft gelijk gekregen, het gaat door.”

Vraag naar kaarten is enorm
Door alle commotie rond het openluchtspektakel is de vraag naar kaarten, voor de al uitverkochte voorstellingen, enorm toegenomen. “Uit het hele land informeren mensen of er nog kaarten zijn”, zegt Rasenberg. “Net had ik nog een mevrouw aan de telefoon die belde namens een veteranenorganisatie. Ze wilden met heel wat oud-militairen de voorstelling komen bijwonen. Helaas, helaas, alles is uitverkocht.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.