Politie mag preventief fouilleren na reeks steekpartijen in Tilburg - Omroep Brabant

Politie mag preventief fouilleren na reeks steekpartijen in Tilburg

17 september 2019 om 11:32
nl
De politie in Tilburg mag mensen het komende half jaar preventief fouilleren. Dat heeft burgemeester Theo Weterings dinsdag besloten na een reeks steekpartijen. De maatregel geldt in het Wilhelminapark en een gebied daaromheen.
Geschreven door

"Sinds de zomer zijn er een behoorlijk aantal incidenten in en rondom het Wilhelminapark geweest", zegt burgemeester Theo Weterings. "Dat betekent dat ik het gebied heb aangewezen als een veiligheidsrisicogebied." Als de politie het nodig vindt om iemand te fouilleren, dan moet je daar aan meewerken. Ook als je niets van plan bent.

De burgemeester vindt het belangrijk dat het gebied veilig blijft. "Het is een feit dat het ernstige incidenten waren en dat het veiligheidsgevoel bij mensen afneemt. Er was in het verleden al genoeg ellende in het park en ik wil niet dat dat weer terugkomt." De burgemeester wil dat per se voorkomen.

Daklozenopvang
Eerder voerde de gemeente al extra politiecontroles in, maar dat bleek niet afdoende. De afgelopen drie maanden was er volgens de gemeente zeker vijf keer sprake van een vecht- of steekpartij in het gebied. Vlakbij het Wilhelminapark zit een daklozenopvang. Volgens burgemeester Weterings is dat niet de reden van alle geweldsincidenten. "De opvang is niet bepalend voor alle incidenten, maar wel een aandachtspunt. We hebben daarover overleg gehad met Traverse. Ook zij moeten zorgen dat de problematiek beheerst wordt", vertelt Weterings.

Hamer
Twee weken geleden nog raakten twee mensen gewond bij een steekpartij bij het Wilhelminapark. Half augustus werd iemand geslagen met een hamer bij een vechtpartij tussen twee alcoholisten.Op 2 augustus was er een steekpartij bij daklozenopvang Traverse. In juli werd een mes naar een politieagent gegooid.

Verschillende slachtoffers van steekincidenten hebben geen aangifte gedaan bij de politie. Daarom is de kans op herhaling volgens de gemeente groot.

LEES OOK: Twee gewonden bij steekpartij in Tilburg na ruzie, drie mensen opgepakt

De maatregel gaat woensdagavond om vijf uur in en geldt tot en met woensdag 18 maart 2020. De maatregel geldt in het Wilhelminapark en de directe omgeving. Ook de Gasthuisring hoort deels bij het veiligheidsrisicogebied. Het gaat dan om het stuk tot aan de Burgemeester Brokxlaan. Ook burgemeester Paul Depla van Breda overweegt preventief fouilleren in te voeren, na verschillende steekpartijen in zijn stad.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.