Bekladder van oorlogsgraven in Mierlo blijft voorlopig nog in de cel

17 september 2019 om 16:46
nl
De 36-jarige man die wordt verdacht van het bekladden van oorlogsgraven in Mierlo blijft nog zeker 14 dagen in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris in Den Bosch dinsdag beslist.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Uitgerekend op de de dag dat herdacht wordt dat Operatie Market Garden van start ging en Mierlo werd bevrijd door de geallieerden, is de verdachte voorgeleid bij de rechter-commissaris. De man kwam al eerder met de politie in aanraking.

Psychische problemen
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) blijkt uit eerste onderzoek dat de verdachte kampt met psychische problemen. Justitie pleit daarom voor een passende straf mét zorg. Zo wil het OM herhaling van crimineel gedrag zoveel mogelijk voorkomen. "Een psychiatrische rapportage zou kunnen helpen om een afgewogen beslissing te nemen", stelt justitie.

Camerabeelden
De Mierlonaar is zaterdagochtend in alle vroegte van z’n bed gelicht nadat op vrijdag werd ontdekt dat graven en monumenten op het Mierlo War Cemetery waren beklad. Camerabeelden leidden de politie naar de verdachte.

Het vandalisme wekte veel woede bij nabestaanden van de militairen en andere betrokkenen bij het oorlogsmonument. Zij riepen om een jarenlange celstraf.

Schoonmaakbeurt
Vrijwilligers, onder wie veel inwoners van Mierlo, meldden zich spontaan om het Britse ereveld schoon te maken. Dat lukte net op tijd voor de herdenking van dinsdag waarvoor ook oorlogsveteranen en hun familie uit het buitenland waren overgekomen.

 

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.