Aanmaakblokjes vatten vlam bij Fire-Up, personeel uit bed gebeld om magazijn leeg te maken

21 september 2019 om 08:15
De beveiliger zag rook in het gebouw van Fire-Up. (Foto: Toby de Kort)
De beveiliger zag rook in het gebouw van Fire-Up. (Foto: Toby de Kort)
Bij aanmaakblokjesfabriek Fire-Up aan De Nedervonder in Oisterwijk stond vrijdagnacht een pallet aanmaakblokjes in brand. Een beveiliger zag rond halfvijf rook in het gebouw en sloeg alarm. Twee keer eerder woedde er al een uitslaande brand bij het bedrijf aan de Laarakkerweg. De burgemeester heeft een bezoek aan het industrieterrein gebracht.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Volgens een ooggetuige bleek bij aankomst van de brandweer het brandalarm nog niet ingeschakeld te zijn.

'Flinke ontbranding'
Toen de brandweer de smeulende pallet met een pompwagen wilde verzetten, kwam er zuurstof bij en vond er volgens de ooggetuige een flinke ontbranding plaats. De brandweer heeft toen met spoed de pallet geblust.

Wachten op privacy instellingen...

Na warmtemetingen bleek dat bij veel pallets met aanmaakblokjes in het magazijn de temperatuur steeg. Mogelijk gebeurde dit door een chemisch proces.

Om een nieuwe brand te voorkomen, zouden medewerkers van Fire-Up uit bed zijn gebeld om het magazijn zo snel mogelijk leeg rijden in verband met brandgevaar.

Vrijdagmiddag vloog er ook al een pallet met aanmaakblokjes bij Fire-Up in brand. Medewerkers konden die pallet naar buiten rijden en blussen.

Brandwerende muur
In 2013 werd de aanmaakblokjesfabriek aan de Laarakkerweg verwoest door een zeer grote brand. Eind juli liep het bedrijf in Oisterwijk flinke schade op bij een brand. Toen werd het magazijn compleet verwoest. Daar lag een hoeveelheid aanmaakblokjes van honderdtwintig kuub, drie tot vier grote vrachtwagens vol.

De brandwerende muur die de eigenaar van het bedrijf na de brand in 2013 had laten plaatsen tussen het magazijn en de fabriek voorkwam toen volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio erger.

Bezoek van burgemeester
Burgemeester Hans Janssen is zaterdagochtend naar het industrieterrein gegaan. Dat deed hij onopvallend om met eigen ogen te zien wat er aan de hand was. Een officiële reactie wil de burgervader pas geven na overleg met betrokken partijen zoals de brandweer en het bedrijf.

Die komen vandaag nog bij elkaar. Dat er iets mis is en er stappen ondernomen moeten worden, ligt volgens de burgemeester voor de hand.

Wachten op privacy instellingen...