Video

'Slechte lucht is sluipmoordenaar' stikstofadvies Remkes hot op avond over luchtkwaliteit

25 september 2019 om 23:53
nl
'Stof tot nadenken', dat was de titel van een bijeenkomst, woensdagavond in Wanroij, over luchtkwaliteit in Brabant. Er was geen betere dag om over dit probleem te praten dan de dag dat het stikstofadvies van de commissie Remkes uitkwam. De zaal in Wanroij was dan ook overvol.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Het is meer geluk dan wijsheid, we hadden deze avond al vier maanden geleden gepland", zegt organisator Geert Verstegen uit Sint Hubert. Het stikstofadvies van Remkes komt deze avond in elk verhaal terug, maar het gaat vooral ook om de slechte luchtkwaliteit in de buurt van agrarische bedrijven.

Sluipmoordenaar
"In de afgelopen vijf jaar is de luchtkwaliteit wel verbeterd, maar slechte lucht is een sluipmoordenaar, dus er moet nog meer gebeuren", zegt Statenlid Stijn Smeulders. Hij heeft de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over het probleem en vindt dat de provincie op sommige vlakken al stappen heeft gezet. "Maar we moeten blijven streven naar betere lucht in Brabant", aldus Smeulders.

Kijk video en lees dan verder

Er moet meer gebeuren
Wim van Opbergen, voorman van Werkgroep Behoud de Peel, stond aan de basis van de huidige stikstofcrisis. Hij was ook in de zaal en hoopt dat er écht iets verandert. "Dit is een advies voor de korte termijn en daarvoor zijn het goede maatregelen, maar op de lange termijn moet er meer gebeuren om het stikstofprobleem aan te pakken. Met name in de landbouwsector", zegt Van Opbergen.

Kijk video en lees dan verder

Endotoxine
Professor Dick Heederik liet op het scherm zien dat er veel mis is met de luchtkwaliteit. Vooral rond pluimvee- en varkensbedrijven zitten veel bacteriën in het fijnstof dat door de lucht dwarrelt, zogeheten endotoxine. Mensen hebben daardoor last van hun luchtwegen en krijgen meer longaandoeningen. Vooral in Oost-Brabant is de concentratie endotoxine veel te hoog en dat komt vooral door de varkenshouderijen daar, zegt Heederik.

Goeie regeling
In de zaal zat ook een handjevol boeren. Als het over het stikstofadvies van Remkes gaat, wil alleen Toine Aben reageren. Hij heeft een bedrijf met 18.000 varkens en 300 koeien. "Als de bedrijven worden uitgekocht met een goeie regeling, dan vind ik dat prima", zegt Toine. Maar zelf wil hij nog niet stoppen om de stikstofuitstoot te verminderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.