Soap rond lokale omroep van Altena kan weer beginnen door fouten van gemeenteraad

27 september 2019 om 15:16
nl
Het Commissariaat voor de Media tikt de gemeenteraad van Altena op de vingers, omdat ze fouten heeft gemaakt bij de keuze voor een lokale omroep. “Wij constateren dat het advies van de raad incompleet is”, schrijft het Commissariaat voor de Media aan de gemeente.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Afgelopen zomer adviseerde de gemeenteraad, ten koste van de lokale omroep Aalburg (Oké FM) dat RTV Altena (Werkendam/Woudrichem) de nieuwe lokale omroep zou worden voor de nieuwe gemeente Altena. Een advies dat incompleet is, beweert het Commissariaat voor de Media.

De lokale omroep soap in Altena kan (weer) opnieuw beginnen nu het Commissariaat voor de Media van mening is dat de gemeenteraad van Altena haar werk niet goed heeft gedaan. In de brief aan de gemeente schrijft het Commissariaat: “Wij achten het huidige voorkeursadvies van de gemeenteraad niet toereikend om tot besluitvorming over te kunnen gaan.” Anders gezegd: het besluit van de raad om RTV Altena voor te dragen als dé lokale omroep van Altena is (voorlopig) van de baan.

Onvolledig voorkeursadvies van gemeenteraad
De waakhond voor de media wil dat de raad nogmaals advies uitbrengt, over de vraag of Stichting RTV Altena en de Aalburgse Omroep Stichting voldoen aan bepaalde vereisten uit de Mediawet 2008. Als ze aan een viertal wettelijke, in de brief genoemde eisen voldoen, moet de raad beter werk afleveren, vindt het Commissariaat. “Indien beide omroepen voldoen aan de wettelijke vereisten is het de taak van de raad een zorgvuldig en deugdelijk gemotiveerd voorkeursadvies aan ons uit te brengen.”

'Opdracht' om te reageren
Ook verzoekt het Commissariaat de gemeenteraad vrij dwingend, om inhoudelijk te reageren op een ‘zienswijze’ van de Aalburgse Omroep Stichting. In de ‘zienswijze’ reageert de Aalburgse Omroep Stichting op de afwijzing door de raad afgelopen zomer en draagt zij argumenten aan waarom de keuze wel had moeten vallen op de voormalige lokale omroep van Aalburg. Tot op heden heeft de gemeenteraad daar nog niet op gereageerd en dat moet echt anders, volgens de waakhond voor de media.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.