Video

Het wemelt straks van de 5G-antennes in Brabant: 'Om de 150 meter is er eentje nodig'

3 oktober 2019 om 16:18
nl
Mobiel internet via 5G komt er aan. De nieuwe, supersnelle opvolger van 4G wordt al op verschillende plekken in Brabant getest. Nog meer proeven staan op de planning. Voor een complete dekking in 2022 zijn er een hoop aanpassingen nodig, want de techniek vereist in dat geval elke 150 meter een nieuwe antenne. In totaal zijn dan bijvoorbeeld alleen al in Eindhoven 2500 antennes nodig.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De gemeente Eindhoven is enthousiast over 5G en wil als onderdeel van de Brainport regio graag voorop lopen. Maar er zijn ook zorgen, want waar moeten al die nieuwe antennes straks komen? Voor 5G heb je veel meer antennes nodig dan voor 4G en dus vroeg de gemeente onlangs aan minister Wiebes hoe dat er straks precies uit gaat zien.

Niet iedereen zit op een 5G-antenne in de buurt te wachten:

2500 antennes
Vorige maand kon de gemeente Eindhoven niet aangeven hoeveel antennes er nodig zijn voor een goede 5G verbinding in de stad. Wel zijn er zorgen, zo blijkt uit een brief aan minister Wiebes: 'Naar verwachting moeten er veel meer antennes komen, daar zijn we nog niet klaar voor' viel te lezen. Andere steden waaronder Helmond, Breda en Tilburg delen de zorgen.

Sander Bronckers van de Technische Universiteit Eindhoven leidde onlangs een proef om te bepalen hoe ver het 5G signaal van één antenne reikt. Omroep Brabant vroeg hem over hoeveel antennes er nodig zijn voor 5G. Zijn conclusie: voor een volledige dekking moet er om de 150 meter een antenne staan. In het geval van Eindhoven komt dat neer op zo'n 2500 antennes in de stad. Op dit moment staan er enkele honderden 3G en 4G masten in Eindhoven. Er moeten er dus veel bijkomen. 'De kwaliteit van de openbare ruimte komt hiermee onder druk te staan', aldus de gemeente.

 

Tests tijdens Dutch Design Week
Ondertussen worden er plannen gemaakt voor tests met de nieuwe techniek. Poppodium De Effenaar wil tijdens de Dutch Design Week een proef gaan doen, mogelijk kun je dankzij het snelle internet een concert 'op afstand' bijwonen. Ook op de Automotive Campus in Helmond wordt al geëxperimenteerd met 5G.

PSV is ook druk bezig met 5G, waardoor mensen wedstrijden zouden kunnen volgen. "We zijn op dit moment de technische zaken aan het inventariseren", aldus een woordvoerder. Het Catharina Ziekenhuis oriënteert zich op dit moment ook op de mogelijkheden.

Gezondheidszorgen
Veel mensen hebben zorgen over de gevolgen van 5G voor de gezondheid. Vorige maand was er een landelijke demonstratie in Den Haag. De straling zou volgens sommigen hoofdpijn, een slechte nachtrust en eczeem veroorzaken. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat 5G tot dergelijke gezondheidsklachten leidt. Overigens is ook niet bewezen dat het niet zo is.

Geen volledige dekking
Een woordvoerder van Monet, de vereniging die namens de providers de plaatsing van antennes afstemt, laat aan Omroep Brabant weten dat het niet zo'n vaart zal lopen. "We hebben het hier over volledige dekking, maar in Nederland is daar geen sprake van. We gaan uit van 10% extra antennes ten opzichte van de situatie zoal die nu is."

Volgens Monet zou een volledige dekking met elke 150 meter een antenne ook veel te duur zijn. "Daar willen de providers echt niet aan." In drukke gebieden zoals een voetbalstadion zou wèl een volledige dekking nodig zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.