Medewerkers Amphia ziekenhuis die dinsdag actie willen voeren, door leiding onder druk gezet - Omroep Brabant

Medewerkers Amphia ziekenhuis die dinsdag actie willen voeren, door leiding onder druk gezet

4 oktober 2019 om 21:00
nl
Honderden medewerkers van het Amphia ziekenhuis gaan dinsdag actievoeren voor een betere cao. Dit doen ze door die dag een zogenaamde 'zondagdienst' te draaien. Verpleegkundige en voorzitter van het Amphia actiecomité Arjan van den Broek (47) bevestigt vrijdag dat er leidinggevenden zijn die medewerkers hebben gedreigd met maatregelen als ze meedoen aan de actie.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door
Jacky Goossens

Van den Broek (47) zegt verbaasd en verrast te zijn door een publicatie vrijdagochtend waarin wordt gesteld dat er 'een regelrechte angstcultuur heerst' in het Amphia. “De inhoud van het verhaal klopt in grote lijnen wel, maar van het bericht zelf waren wij niet op de hoogte. De timing is ook hoogst ongelukkig. Wij zijn als actiecomité namelijk goed in gesprek met de Raad van Bestuur over de acties aanstaande dinsdag. Dan zit je hier niet op te wachten.”

'Dit kan niet'
"Het is waar dat een kleine groep leidinggevenden medewerkers onder druk heeft gezet níet mee te doen aan de acties. Er is zelfs met ‘ontslag op staande voet’ gedreigd", vervolgt Van den Broek. “Dit kan natuurlijk absoluut niet en we hebben de signalen direct doorgespeeld naar de manager van personeelszaken en de Raad van Bestuur. Die hebben de betreffende leidinggevenden er direct op aangesproken. De medewerkers kunnen dinsdag probleemloos actievoeren.”

Van den Broek stelt dat het actiecomité alle ruimte en steun krijgt van de Raad van Bestuur wat betreft de actiedag. “Dat krijgen we zeker, maar leuk vinden ze het niet. Helemaal niet! Ze zijn er alles behalve gelukkig mee.”

Vakbond bezig met actiedag
Ellie Soelen van NU'91, de vakbond voor verzorgenden en verpleegkundigen, distantieert zich ook van uitspraken over een mogelijke angstcultuur bij het Amphia ziekenhuis. “We zijn bezig met de voorbereidingen van de actiedag aanstaande dinsdag. En die staat in het teken van een betere cao, niet van angstcultuur. De uitspraken hierover laten we graag bij degenen die ze heeft gedaan.”

Het was nog even spannend of de acties dinsdag überhaupt door zouden gaan. Het Amphia kampte vrijdag bijna de hele dag met een stroomstoring die het halve ziekenhuis platlegde. Maar dat staat volgens van de Broek buiten kijf. “De acties dinsdag gaan door. Hoe dan ook!”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.