Video

Boeren blij met standpunt van Brabantse CDA over stikstofbeleid: 'Besluit van nu werkt averechts'

19 oktober 2019 om 16:49
nl
Boeren zijn blij met de actie van de Brabantse CDA-fractie om de provinciale regels rondom het stikstofvraagstuk per direct te versoepelen. De regels moeten dan in lijn worden gebracht met minder strenge regels van de overheid. Volgende week vrijdag vindt in het provinciehuis een debat plaats over het landbouwbeleid. Het CDA wil niet dat 'Brabant een eiland wordt waar wonen en ondernemen onmogelijk wordt gemaakt'. "Een goede zaak", vindt Rick van der Horst van ZLTO Boekel-Venhorst. "Ik hoop dat andere partijen het CDA zullen volgen."
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Het stikstofvraagstuk is heel complex, stelt Van der Horst. "En dan is het belangrijk om landelijk gezien een gelijk speelveld te hebben. We willen allemaal een goede stap vooruit maken en dat is lastig als we het overal anders gaan doen."

Ook boer Jan Verhagen kan zich vinden in de lijn van het CDA. "Waarom moet Brabant vooroplopen en het nog strenger willen doen dan de overheid? Ik zou als provincie het in eerste instantie doen volgens de landelijke regels. Als je kijkt naar de landen om ons heen dan worden er dezelfde waarden gemeten, maar een soepelere norm gehanteerd. Nederland wil gelijk het hoogst mogelijke bewerkstelligen."

In gesprek blijven, daar draait het in deze situaties om volgens Van der Horst: "We lopen niet weg voor het stikstofvraagstuk. We hebben er dagelijks mee te maken. Maar het besluit dat er nu ligt werkt averechts."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.